Sutra se odlučuje tko će sve smjeti ulaziti u EU od 1. srpnja

Sutra se odlučuje tko će sve smjeti ulaziti u EU od 1. srpnja
Ilustracija: EPA

GLAVNI kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti "blizu ili ispod prosjeka EU", dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. srpnja koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procjenjivati svaka dva tjedna.  

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu li se s usuglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali veleposlanici zemalja članica.

Veleposlanici su utvrdili kriterije na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU. 

Glavni kriterij broj novozaraženih u zadnjih 14 dana na sto tisuća stanovnika

Glavni kriterij je da broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU" na dan 15. lipnja. Na taj datum prosječan broj novozaraženih u EU na sto tisuća stanovnika bio je 16. U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija "da broj bude blizu ili ispod" prosjeka EU. 

Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje su te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.

Taj kriterij trenutačno zadovoljava 14 zemalja - Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Popis nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granicama isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano. Popis i kriteriji za ulazak odnose se na putovanja koja nisu nužna. 

Građani država članica EU, kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU te članovi njihovih obitelji i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara