Sutra štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj

Sutra štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SINDIKATI zaposlenih u obrazovanju ne štrajkaju zbog obljetnice pada Vukovara, a za utorak su najavili štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

"U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapalimo svijeće u zbornicama", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u petak na redovnoj konferenciji za novinare.

Štrajk diljem zemlje odgovor je na zadnju ponudu vlade

Novi štrajkaški ciklus počet će u utorak kada će štrajkati sve osnovne i srednje škole u zemlji kao svojevrsni odgovor na posljednju ponudu vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu već su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

U ponedjeljak se održavaju sjednice Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja i Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata srednjih škola, na kojima će biti donijete odluke o modelima štrajka nakon utorka.

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Po podacima koje su predstavili prošloga tjedna, vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara