Sutra štrajkaju sve škole u Hrvatskoj. Tko će sve štrajkati u petak?

Sutra štrajkaju sve škole u Hrvatskoj. Tko će sve štrajkati u petak?
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

SUTRA će se u svim osnovnim i srednjim školama održati štrajk profesora i učitelja pa djeca neće imati nastavu. Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to u svakoj županiji. Točan popis škola u kojima će se u petak održavati štrajk bit će poznat sutra u podne.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec za Index je danas rekao da će sutra u 12 sati održati konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o tome koje će sve škole biti u petak u štrajku.

"Potom ćemo u petak obavijestiti javnost o tome koje će škole biti u štrajku u ponedjeljak. Način oblika štrajka bit će proveden kao cirkularni štrajk. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija", objasnio je Mihalinec.

Nude im povećanje plaće 2 po 2 posto

Podsjetimo, danas je propao postupak mirenja između vlade i školskih sindikata. Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec danas su nakon sastanka s ministrom rada i pomoćnicima drugih ministara izjavili da štrajk počinje sutra.

Mihalinec je rekao da je vlada odbila u cijelosti njihove zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

"Ponudili su povećanje od 2 posto kroz dodatke i to od 1. listopada te 2 posto od 1. lipnja sljedeće godine", rekao je i dodao kako je to sindikatima neprihvatljivo te kako su oni tražili povećanje od 6 posto.

Ministar rada: Sindikati su odbili naš prijedlog

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je nakon neuspjelog mirenja sa školskim sindikatima kako su oni odbili vladin prijedlog o povećanju plaća za po 2 posto od 1. listopada ove i od 1. lipnja iduće godine.

"Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli s istim zahtjevima. Mi kao vlada iznijeli smo ponudu kojom bismo korigirali plaće za dva posto od 1. listopada i za 2 posto od 1. lipnja iduće godine. To je ukupni kumulativni trošak na godišnjoj razini od 320 milijuna kuna", izjavio je Aladrović te naveo kako je to bio maksimum koji su mogli postići.

Kazao je kako je u ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više, a vladina ponuda o kojoj su razgovarali značila bi još dodatnih 320 milijuna.

"Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom na to da to nije predmet pregovaranja, takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog", rekao je Aladrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara