Sutra susret misije MMF-a i predstavnika vlade

MISIJA MMF-a sutrašnjim će razgovorima s predstavnicima Vlade započeti posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg će se razmotriti ostvarivanje stand by aranžmana, najavio je danas ministar financija Mato Crkvenac.

Riječ je o redovitom sastanku na kojem će se razmotriti kako se ostvaruje trenutni stand-by aranžman, izjavio je novinarima Crkvenac.

Izvršni odbor direktora MMF-a u veljači ove godine Hrvatskoj je odobrio 14-mjesečni stand-by aranžman. Misija MMF-a u prvom je razmatranju provedbe i daljnjih očekivanja u realizaciji stand-by aranžmana boravila u svibnju, a ovo je drugo razmatranje njegove provedbe.

Crkvenac ističe da će u prvom planu razgovora s predstavnicima MMF-a biti ostvarivanje proračunske politike, a bit će im predstavljene izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Hrvatska strana u tom pogledu ne očekuje nikakve probleme, jer se proračunski deficit kreće u planiranim okvirima, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Misiji MMF-a predstavit će se i najnovije odluke vezane uz porezne olakšice građanima, a biti će govora i o platnoj bilanci i monetarnoj politici, odnosno mjerama za poticanje izvoza te obuzdavanje zaduživanja.

Ministar Crkvenac očekuje da će predstavnike MMF-a zanimati i što se priprema za buduće razdoblje.

Pripremaju se i osnove proračuna za iduću godinu, koji bi već bio gotov da se ne bliže izbori, kazao je Crkvenac, navodeći da te osnove i u 2004. predviđaju smanjivanje proračunskog deficita, nastavak investicijskog ciklusa, kao i aktivnu razvojnu ulogu države. Predviđa se i nastavak gospodarskog rasta od oko 5 posto, inflacija od maksimalno 2 do 3 posto, nastavak zapošljavanja te spuštanje broja nezaposlenih već na početku 2004. ispod razine od 300.000, a osobita će se pažnja posvetiti izvozu.

Na novinarski upit da li će na sastanku s predstavnicima MMF-a biti govora o novom stand-by aranžmanu, Crkvenac je izjavio kako se ovom prilikom o tome neće razgovarati. "Sada nije vrijeme za to, posebice jer se bliže izbori", rekao je ministar financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara