Svađa Crkve i Rima: Kome pripada novac iz slavne fontane?

Svađa Crkve i Rima: Kome pripada novac iz slavne fontane?
Foto: 123rf

IZMEĐU rimske gradonačelnice i Katoličke crkve u tom gradu izbila je svađa zbog novčića koji se prikupljaju iz slavne fontane Trevi. 

Milijun i pol eura godišnje u novčićima

Naime, svake se godine iz te tristotinjak godina stare fontane, koju godišnje posjete milijuni turista i u nju ubace pokoji novčić, prikupi oko 1,5 milijuna eura godišnje.

Do sada se taj novac tradicionalno davao Crkvi za pomoć potrebitima. No sada gradonačelnica Rima Virginia Raggi želi taj novac utrošiti za gradsku infrastrukturu, koja se raspada. Crkveni Caritas upozorava kako bi u tom slučaju ionako siromašni ljudi postali još siromašniji.

"Nismo predvidjeli ovakav gubitak", rekao je otac Benoni Ambarus, ravnatelj Caritasa za Avvenire, novine Talijanske biskupske konferencije. "Još se nadam da ta odluka nije konačna", dodao je Ambarus.

Nedavno su te novine objavile oštar tekst pod naslovom "Novac se uzima najsiromašnijima". No gradski su vijećnici dali zeleno svjetlo za odluku gradonačelnice koja bi se trebala primjenjivati od travnja. 

Pad popularnosti gradonačelnice Rima

Ipak, brojni Talijani, javlja agencija Ansa, traže od društveno odgovornih medija da učine pritisak na gradsko vijeće da još jednom promisli.

Inače, Virginia Raggi došla je na čelo Rima 2016. godine, ali popularnost joj sve više opada. Tako su, primjerice, u listopadu tisuće prosvjednika tražile njezinu smjenu stoga što se nije uhvatila u koštac s problemima, kao što su, primjerice, nepokupljeno smeće i ulice pune rupa.

Podsjetimo, tradiciju bacanja novčića u Trevi popularizirala je romantična komedija iz 1954. ''Tri novčića u fontani'' s Frankom Sinatrom. Također je poznata i scena iz filma ''La Dolce Vita'' s Anitom Ekberg koja po toj fontani hoda u pripijenoj haljini.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara