Svađa Njemačke i Poljske oko Centra za protjerane

U SVAĐU između Njemačke i Poljske, koja već neko vrijeme traje oko planirane izgradnje Centra za protjerane u Berlinu, umiješao se i bivši poljski predsjednik Leh Walesa izjavivši na jednoj tribini u bavarskom Passau da gradnja ovog centra "zabija duboki klin u inače dobre, njemačkopoljske odnose".

Kako u petak prenose njemački mediji, Walesa je izrazio ogorčenje činjenicom da neki njemački političari upravo sada, kada Poljska treba postati punopravnom članicom Europske unije, ponovo otvaraju osjetljiva pitanja. On je rekao da bi Nijemci trebali biti zahvalni jer da je on, da je htio, krajem osamdesetih jednim telefonskim pozivom mogao zaustaviti njemačko ujedinjenje.

Poljska je ogorčena zbog izgradnje Centra posvećenog Nijemcima koji su nakon Drugog svjetskog rata bili protjerani iz dotadašnjih njemačkih područja u današnjoj Poljskoj, Istočnoj Pruskoj i Šleziji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski ministar vanjskih poslova Czimoczewic je prije tjedan dana prilikom susreta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Fischerom upozorio da bi gradnja centra mogla negativno utjecati na njemačko-poljske odnose. Fischer je obranio izgradnju memorijalno-muzejskog centra, ali je upozorio da on mora na jasan način pokazati da je tragedija njemačkih izbjeglica započela u Njemačkoj, dolaskom nacionalsocijalista na vlast.

Za izgradnju centra se posebice zalaže demokršćanska Unija CDU/CSU čija je poslanica u Bundestagu, Erika Steinbach, i inicijatorica gradnje i predsjednica Udruge protjeranih Nijemaca.

Svađa je kulminirala prošli tjedan kada je tiražni poljski tjednik "Wprost" na naslovnoj strani objavio foto-montažu na kojoj Steibach u uniformi SS vojnika jaše na kancelaru Gerhardu Schr?deru. Pored foto montaže stoji naslov "Nijemci Poljacima duguju jednu milijardu dolara za Drugi svjetski rat". Poslanici Unije su najoštrije osudili ovaj potez te su od kancelara Schr?dera zatražili da prosvjeduje kod poljske vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara