Svađa u Vatikanu: Ratzinger kardinalima zabranio razgovor s medijima

PREDIZBORNO ludilo je zahvatilo i Vatikan. Između kardinala i dekana Kolegija kardinala Josepha Ratzingera, došlo je do sukoba zbog učestalih istupanja kardinala u javnosti oko izbora novog pape.

Iako se kardinali uoči konklave zavjetuju na šutnju oko svega što ima veze s izborom, proteklih su dana, zbog iznimnog interesa javnosti, često istupali u javnost dajući intervjue i razgovarajući o "papabilima“, kandidatima za budućeg papu.

Kako piše Vjesnik, predvodnik „stare vatikanske škole“ i „stroge“ struje u Vatikanu Joseph Ratzinger oštro se protivi takvom ponašanju kardinala. Na kongregaciji je zatražio da se zabrane razgovori s novinarima, a kardinali, koji očito uživaju u interesu koji mediji i javnost pokazuju za njih, su uzvratili kako oni ne mogu odbijati javnost kada postoji toliki interes.

Na kraju je pronađeno kompromisno rješenje po kojem mogu pričati o naslijeđu Ivana Pavla II. i općim problemima Crkve, ali ne smiju govoriti ništa o postupku izbora novog pape i samim kandidatima. Tako je Ratzinger, za kojeg se priča da ga se novinari boje, ipak na kraju dobio što je želio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vatikanu je akreditirano 3500 novinara iz cijelog svijeta, a na izniman interes javnosti za sve što se zadnjih dana događa u Vatikanu kardinali jako dobro odgovaraju. Rado se fotografiraju i pristaju na razgovor. Koliko je sve uzelo maha govori i sama činjenica da su novinari citirali izjavu brata Josepha Ratzingera koji je rekao kako ne postoje šanse da novi papa bude Nijemac.

Kardinala Claudia Hummesa iz Sao Paola mnogi smatraju „modernistom“ i omiljen je u Latinskoj Americi, ali i sve utjecajniji u samom Vatikanu. Ipak, prema Vjesniku, najizgledniji kandidati su i dalje Dionigi Tettamanzi i Francis Arinze.

Izbor za novog papu počinje 18. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara