Svamiđi će predstaviti tehnike opuštanja i meditacije

PORUKAMA za mir i toleranciju indijski duhovni učitelj Svamiđi, autor sustava "Joga u svakodnevnom životu", počeo je danas petodnevni boravak u Hrvatskoj.

Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda, poznat kao Svamiđi, na konferenciji za novinare najavio je večerašnje predavanje u Zagrebu, na kojem će govoriti o ljudskom duhovnom razvoju te prezentirati tehnike opuštanja i meditacije.

Upitan o tome što misli o duhovnom i materijalnom stanju u Hrvatskoj, koju redovito posjećuje od osamdesetih, Svamiđi je rekao da je duhovna kriza svugdje u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, osobito među mladima.

On smatra da je pitanje vremena kada će se mladi umovi i osjećaji u potpunosti moći razumjeti, jer, rekao je, njima treba sloboda. Izrazio je uvjerenje da "Hrvatska ima svijetlu budućnost".

Govoreći o globalizaciji, Svamiđi je istaknuo da je ona dobra pod uvjetom da se zadrži vlastiti identitet. Po njegovim riječima, ideja globalizacije nije miješanje kultura, već upoznavanje tuđih kultura kako bi se više cijenila vlastita.

Svamiđi bi se trebao sastati s predstavnicima političkog života Hrvatske, među ostalim i s predsjednikom Stjepanom Mesićem, no još se ne zna kada će se to dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moji savjeti političarima nisu ni politički, ni religijski, ni ekonomski, već im govorim o unutarnjem miru kao uvjetu svjetskog mira. Sa svim političarima, uključujući i cijenjenog predsjednika Mesića sastajem se na ljudskoj razini", rekao je.

Svamiđi ističe da joga, kao sklad tijela, uma, svijesti i duše, pomaže ljudima da vode zdrav život, ne samo tjelesni, već obiteljski, društveni i duhovni.

Po njegovim riječima, i Isus je prakticirao jogu jer molitve i meditacije proizlaze iz te tisućljetne tehnike, a i Isusove su poruke u skladu s jogom.

Najavio je da će se iduće godine u lipnju u Hrvatskoj održati vedski obred s 51 svećenikom, koji će biti otvoren za javnost i na kojem će se moliti i meditirati za razvoj i zaštitu okoliša.

Svamiđi će u Hrvatskoj biti do 26. svibnja.

Predavanja će održati još u Rijeci (25. svibnja) i Čakovcu (26. svibnja), a u Umagu će od 23. do 25. svibnja održati i međunarodni seminar joge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara