Sve češći napadi: Na izbjeglički kamp na jugu Njemačke bacili granatu, ali nije eksplodirala

Sve češći napadi: Na izbjeglički kamp na jugu Njemačke bacili granatu, ali nije eksplodirala

Foto: FAH

NEPOZNATA osoba bacila je u noći s četvrtka na petak, u mjestu Villingenu-Scwenningenu na jugu Njemačke, granatu na jedan izbjeglički smještaj no, s obzirom da granata nije eksplodirala, nije bilo ozlijeđenih.

Istodobno su objavljene statistike koje pokazuju drastičan porast napada na izbjeglice i izbjegličke smještaje u 2015.

Prema priopćenju pokrajinske policije Baden-Wuerttemberga, u trenutku napada na jednu bivšu vojarnu u kojoj trenutno borave izbjeglice u zgradi se nalazilo 170 osoba, među kojima i mnogo djece. Jedan dio izbjeglica je tijekom neutraliziranja granate bio evakuiran.

Ministar pravosuđa Heiko Maas izrazio je zaprepaštenje napadom granatom na izbjeglički smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaprepašten sam novom dimenzijom nasilja. Sva sreća da nitko nije ozlijeđen, ali mi ne smijemo mirno čekati da padne i prva žrtva ovog nasilja", rekao je Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Prema informacijama Saveznog ureda za borbu protiv kriminala, broj napada na izbjegličke smještaje se u 2015. naglo povećao u odnosu na 2014. Prošle godine je zabilježeno 1005 napada na izbjegličke smještaje, što je pet puta više nego godinu dana prije.

Najveći dio napada odnosi se na izazivanje materijalne štete poput razbijanja prozora. U čak 92 slučaja zabilježeno je i podmetanje požara, a ostatak se odnosi na tzv. promidžbene delikte poput ispisivanja kukastih križeva, što kazneno potpada pod raspirivanje rasne mržnje i netrpeljivosti. U napadima nije bilo ozlijeđenih. U prosjeku se otkrije svaki četvrti počinitelj.

Preko 900 napada je izvršeno s političkom, ekstremno desnom pozadinom, a stručnjake zabrinjava činjenica da među napadačima ima i mnogo onih koji dosad nisu upadali u oči zbog ekstremizma.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija, CDU) izrazio je u petak, u razgovoru za jutarnji program javnog servisa ARD, zabrinutost činjenicom da "ekstremizam prodire i u umjereniji dio društva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara