Sve droge na mozak djeluju na isti način

BEZ obzira pušite li cigarete, pijete alkohol ili ušmrkavate kokain, određeni živčani završeci u mozgu podražavaju se na isti način, što daje nade u mogućnost pronalaska univerzalnoga lijeka za ovisnost, rekli su u srijedu američki znanstvenici.

Alkohol, kokain, amfetamini, morfij i nikotin zapravo na isti način djeluju na stanice u mozgu, koje postaju hiperosjetljive, izvijestili su znanstvenici s kalifornijskog Sveučilišta Stanford.

´Identificirali smo jedinstvenu promjenu do koje je došlo zbog djelovanja droge na različite molekularne mehanizme´, rekao je voditelj studije Robert Malenka iz Medicinskog centra Sveučilišta Stanford.

Dijelovi mozga na koje djeluju droge nalazi se u regiji VTA, izvijestio je Malenkin tim znanstvenika u izdanju časopisa Neuron od 20. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle su godine Malenka i njegovi suradnici dali kokain miševima, te su otkrili da glutamat, kemijski spoj koji se nalazi u tijelu, stimulira neurone u VTA da oslobađaju neurotransmiter po imenu dopamin. Moždane stanice ostale su superosjetljive na glutamat duže od tjedan dana, rekli su znanstvenici.

U studiji objavljenoj u srijedu, oni su pokazali da se ista stvar događa kod korištenja kokaina, morfija, amfetamina, nikotina i alkohola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara