Sve izglednije i nizozemsko "ne" europskom ustavu

NIZOZEMSKA je vlada u utorak priznala da bi na referendumu u srijedu o europskom ustavu mogla doživjeti poraz jer, kako pokazuju ankete, Nizozemska će se pridružiti Francuskoj i ustavu EU reći "ne".

Iako su glavne stranke u zemlji, uključujući i vladu desnog centra, zagovarale usvajanje ustava, ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će ga većina glasača, njih gotovo 60 posto, odbaciti.

Ministar vanjskih poslova Bernard Bot je kazao da je europska integracija Nizozemskoj donijela procvat ali da je vlada mogla više učiniti na promociji ustava Unije. Prema njegovim riječima, ishod francuskog referenduma je osnažio protivnike ustava.

"Nadali smo se izjednačenoj utrci, ali se čini da će "ne" pobijediti", kazao je Bot za CNN.

On je također ocijenio da, u slučaju odbacivanja ustava, neće biti posljedica po vladu, dok je francusko "ne" koštalo francuskog premijera njegova položaja.

Ishod nizozemskog referenduma nema utjecaja na odluku parlamenta koji ima zadnju riječ glede ratifikacije Ustava EU, ali je većina političkih stranaka poručila da će poštivati negativnu odluku ukoliko odaziv birača bude veći od 30 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara