Sve više Amerikanaca želi legalizaciju: Protivnici "trave" polako izumiru

Sve više Amerikanaca želi legalizaciju: Protivnici "trave" polako izumiru

Foto: Arhiva

SVE VIŠE Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, pokazale su dvije ankete koje su nedavno objavili CNN i Pew Research Center, prenosi The Huffington Post. Prema anketi koju je CNN objavio u utorak, a koja je provedena na uzorku od 824 osobe, 41 posto punoljetnih Amerikanaca podržava legalizaciju, a 56 posto ih joj se protivi.

Još povoljnije rezultate u korist legalizacije marihuane pokazala je anketa objavljena prije nekoliko tjedana, a koja je provedena na uzorku od 1504 osobe. Prema tom istraživanju koje je proveo Pew Research Center, 45 posto Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, a 50 posto ih se tome protivi.

Populacija koja je protiv "trave" polako izumire

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Demografski trendovi, piše HuffPost u prigodnom tekstu kojim se obilježava 20. travnja, kojeg su obožavatelji marihuane "prisvojili" kao svoj dan, pokazuju da će potpora legalizaciji i dalje rasti. Naime, marihuana ima najviše "obožavatelja" među mlađim stanovništvom. Istraživanje Pewa pokazalo je da 54 posto osoba u dobi od 18 do 29 godine podržava legalizaciju. Među osobama u dobi od 30 do 49 godina legalizaciju ih podržava 49 posto. Stoga je jasno da se "travi" najviše protive osobe starije od 50 godina.

Isti je uzorak vidljiv i u CNN-ovoj anketi. Među osobama mlađim od 50 godina, čak 49 posto ih podržava legalizaciju marihuane. No, to nije nužno i pokazatelj da će pušenje "trave" u SAD-u uskoro postati legalno. Na zadnjim su lokalnim izborima, podsjećamo, žitelji Kalifornije imali priliku na referendumu glasati i o legalizaciji marihuane. S obzirom da se radi o najliberalnijoj saveznoj državi, mnogi su očekivali da će prijedlog proći. Agresivna kampanja protiv "trave" je, međutim, okrenula referendumsko izjašnjavanje u korist onih koji se protive legalizaciji. Rezultat je bio 53,5 posto protiv, 45,5 posto za.

Obrazovane osobe i oni koji više zarađuju podržavaju marihuanu

CNN-ovo istraživanje također je otkrilo da legalizaciju marihuane lakše podržavaju osobe koje nisu naklonjene niti jednoj od dvije vodeće političke osobe u SAD-u; odnosno oni koji nisu ni republikanci ni demokrati, već "nezavisni". Podrška legalizaciji, sasvim logično, veća je među demokratima nego među republikancima, ali niti u jednoj skupini većinski stav ne ide u korist "trave".

Oba istraživanja na koja se poziva HuffPost pokazala su da veću naklonost prema legalizaciji marihuane pokazuju fakultetski obrazovane osobe i osobe koje više zarađuju. CNN-ovo istraživanje također je pokazalo da legalizaciju više podržavaju bijelci, usprkos podacima Human Rights Watcha prema kojima crnci imaju puno veće šanse da završe u zatvoru zbog posjedovanja opojnih droga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara