Sve više građana podržava ulazak u NATO

POJAČANI intenzitet informacija vezanih uz ulazak Hrvatske u NATO savez odrazio se i na mišljenje građana. Novi val istraživanja pokazuje sve povoljnije trenutno raspoloženje građana - 52 % ih podržava ulazak RH-a u NATO savez. U odnosu na istraživanja u ožujku ove godine, ulazak u vojnu asocijaciju podržava 9% više građana, a otprilike jedna petina ostaje i dalje neopredijeljena  (tu je nešto više žena, osoba između 18 i 24 godine starosti, višeg stupnja obrazovanja  ili su iz Sjeverne Hrvatske).

Nezavisno od  pitanja o podržavanju ulaska RH u NATO savez građane se pitalo i: Koliko će RH biti sigurnija i na međunarodnom planu snažna ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a?  Dobiveni odgovori pokazuju da su građani u velikoj većini (gotovo četiri petine) uvjereni da će RH biti sigurnija i snažnija država nakon ulaska u NATO. 
 
Promatrano po regijama stanovnici Istre, Primorja i Gorskog Kotara te Dalmacije najvećim dijelom, u odnosu na ostale regije, smatra da će Hrvatska znatnije oslabiti, odnosno najmanji udio ih smatra da će znatnije ojačati. Percepcija Hrvatske kao sigurnije i snažnije države iznosi preko 80% u dobi do 55 godina, nakon čega dolazi do opadanja. Muškarci su u većoj mjeri uvjereni u sigurnost i snagu ako je zemlja unutar NATO-a.

Ispitanici su dali odgovor i na pitanje o vremenu u kojem misle da će Hrvatska postati članicom NATO-a. Najveći je broj onih (47%) koji smatraju da će RH ući u NATO u slijedećih 2 do 5 godina. Samo 5% ispitanika ovdje iskazuje da RH neće postati članicom NATO saveza.

Ovdje proizlazi da 88% populacije RH smatra da će Hrvatska postati članicom NATO saveza kroz neko vrijeme.

U odnosu na prošli val istraživanja posebno je porastao segment građana koji smatraju da će za manje od 2 godine doći do članstva u NATO savezu (rast od 13 na 24%). Iznad prosjeka se najviše ističu muškarci i visoko obrazovani (po 32%).

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara