Sve više pripadnika globalnog džihada u Libanonu

ZAPADNI obavještajci zabrinuti su zbog sve jače koncentracije terorista okupljenih pod kišobranom pokreta globalnog džihada u Libanonu. To je pokret različitih terorističkih i militantnih organizacija sastavljenih od ljudi iz cijelog arapskog svijeta, uglavnom sunita, povezanih s Al-Qaidom.

Zadnji obavještajni podaci govore da se teroristi okupljaju oko grada Tyrea, uglavnom u kampu palestinskih izbjeglica, a izgleda da su neki od terorista došli čak iz Jemena i Sudana.

I izraelski i zapadni obavještajci boje se da bi prisustvo terorista moglo dovesti do eskalacije napada na izraelski teritorij i na UN-ove snage postavljene uzduž granice Izraela i Libanona, koji su tamo od dogovora o prekidu vatre nakon ovoljetnog rata.

Zadnja akcija globalnog džihada u Libanonu provedena je u prosincu 2005., kad je grupa Al-Ansar ispalila raketu "Katyusha" na Izrael. Ta organizacija tada je bila u kontaktu s Abu Musabom al-Zarqawijem, tadašnjim vođom Al-Qaide, kojeg su ovog lipnja ubile američke snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalni džihad bi mogao ući u sukob s Hezbollahom, ne samo zato što je Hezbollah šijitska, a džihad sunitska grupacija, nego i zbog borbe za teritorij (a i novac, oružje, drogu i sve ostale prljave poslove kojima se "borci za slobodu" diljem svijeta financiraju).

Hezbollah naime drži monopol nad terorističkim akcijama u Libanonu. Svaka organizacija koja hoće provoditi bilo kakve akcije s libanonskog teritorija mora prvo pitati Hezbollah za odobrenje. Prije izraelsko-libanonskog rata zbog toga je došlo do velike napetosti, kad je Al-Zarqawi optužio Hezbollah da štiti Izrael.

Al-Qaida je nedavno poslala desetke svojih operativaca u Egipat, Siriju, Libanon i područja palestinske samouprave i naredila im da počnu napadati neprijateljske ciljeve, tako da bismo uskoro mogli očekivati eskalaciju terorističkih napada.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara