Sve zemlje uništile uzorke smrtonosne gripe, osim SAD-a

SVE SU zemlje, osim Sjedinjenih Država, uništile uzorke smrtonosnog virusa gripe koje je na razne adrese poslala Udruga američkih patologa (CAP), priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američke vlasti moraju "ovih dana" dovršiti uništavanje uzoraka, kazala je Maria Cheng, službena predstavnica organizacije.

Više od 3.700 laboratorija u 19 zemalja primilo je uzorke s virusom H2N2 koje su američki patolozi slali od listopada prošle godine kako bi provjerili njihovu sposobnost u otkrivanju patogenih tvari.

Virus H2N2 sličan je virusu gripe koja je koncem 1950-ih usmrtila četiri milijuna ljudi u svijetu i, prema tvrdnjama WHO-a, nije se smio iznijeti iz laboratorija radi rutinske provjere.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cheng je dodala da su uništena dva uzorka koja su bila proglašena nestalim dok su bili na putu za Libanon. Libanonski uzorak pronađen je u jednom libanonskom laboratoriju, ali WHO nije mogao potvrditi je li riječ o pravom odredištu.

Uzorak koji je stigao u Meksiko vraćen je pošiljaocu zbog teškoća s uvoznim dokumentima, dok je treći, za koji se vjerovalo da je nestao, vraćen u Čile iz istih razloga, otkriva Cheng.

"Bit ćemo na oprezu još dvadesetak dana prije nego aferu budemo mogli smatrati završenom", rekla je Maria Cheng.

Posebna agencija UN-a zatražila je pokretanje istrage u SAD-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara