Svečano otvoreno novo veleposlanstvo SAD-a u Buzinu

Svečano otvoreno novo veleposlanstvo SAD-a u Buzinu

NOVO veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj svečano je otvoreno u petak u Buzinu u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, potpredsjednika vlade Slavka Linića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, diplomatskog kora akreditiranog u RH i drugih dužnosnika i uzvanika.

"Ova zgrada je svjedočanstvo želje i namjere moje zemlje, naroda i moje vlade da nastave raditi s Hrvatskom..." na postizanju izvanrednih odnosa između dviju zemalja, rekao je američki veleposlanik Lawrence G. Rossin.

Hrvatska, kako i sama često ističe, još mora dosta toga napraviti kako bi postigla prosperitet i postala članicom EU-a i NATO-a, gdje pripada, kazao je veleposlanik. Kako je dalje rekao, RH i SAD su dvije prijateljske zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti i zajedničke interese.

"Prijatelji se ne moraju uvijek slagati, ali uvijek rade zajedno", rekao je američki veleposlanik.

U svom prigodnom govoru predsjednik Mesić je izrazio zadovoljstvo što je mogao osobno biti prisutan svečanosti otvaranja nove zgrade veleposlanstva kako bi i na taj način posvjedočio prijateljskim odnosima koje RH njeguje sa SAD-om.

On je rekao da su hrvatsko-američki odnosi uvijek bili i bit će odnosi primanja i davanja za obje strane podsjetivši da su ti odnosi prolazili kroz različite faze i imali svoje uspone i padove.

Predsjednik je u svom govoru ustvrdio da u Hrvatskoj nije bilo i nema antiameričkih osjećaja i da je RH prijatelj Amerike. Istaknuo je da je za svaki odnos, pa tako i prijateljski, potrebno dvoje.

"Drugim riječima: i Sjedinjene Države trebaju shvatiti da je naše prijateljstvo iskreno i trajno, pa i onda kada u ovom ili onom pitanju razmišljamo drugačije nego se razmišlja u Washingtonu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski predsjednik rekao je također kako Hrvatska zna da su SAD bile i ostale čvrsti oslonac slobodnog svijeta. "Stoga znamo da je isključeno kako bi upravo Sjedinjene Države mogle i samo pomišljati na to da bilo koga od svojih prijatelja s kojima dijele iste vrijednosti i ideale, kažnjavaju zbog toga što ostaje vjeran temeljnim postavkama međunarodnih odnosa, postavkama slobode pojedinaca i nacija i njihove pune ravnopravnosti", rekao je Mesić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska svoje mjesto u svijetu vidi i ostvaruje danas u krugu demokratskih zemalja, u redovima globalne antiterorističke koalicije, u UN-u, a već sutra i u EU-u i NATO-u.

"Svjesni smo, naravno, specifične uloge i mjesta SAD-a u svijetu u kojemu živimo. Stoga je savršeno jasno da je jedan od prioriteta naše vanjske politike nastavak i proširivanje dobrih, čak i savezničkih odnosa sa Sjedinjenim Državama".

Mesić je dalje rekao da će Hrvatska tako dugo dok svojom voljom ne prenese dio svojega suvereniteta na EU svoje odluke donositi sama, imajući u vidu prije svega interese i dobrobit svojih građana.

"Uvijek ćemo biti spremni saslušati druge, ali očekujemo da i drugi imaju sluha za nas. Poznavajući povijest Sjedinjenih Država, sigurni smo da će upravo one najbolje razumjeti takvu poziciju i da će znati cijeniti Hrvatsku koja misli svojom glavom daleko više nego Hrvatsku koja bi se svela na ulogu bilo čijeg poslušnika".

Predsjednik Mesić rekao je novinarima nazočnim na svečanosti kako su pregovori između Hrvatske i SAD-a o neizručivanju Amerikanaca Mweđunarodnom kaznenom sudu (ICC) pokazali da postoji dobra volja za postizanje dogovora, o čemu će se i dalje pregovarati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara