Svečanost uz 98. rođendan Dragutina Tadijanovića

U POVODU 98. rođendana Dragutina Tadijanovića, barda hrvatske književnosti, akademika i počasnog građanina Zagreba, danas je priređeno primanje u gradskoj palači Dverce. L

Velikanu hrvatskog pjesništva rođendan je čestitala zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić u ime zagrebačkog Gradskog poglavarstva i "u znak zahvalnosti za antologijsko literarno stvaralaštvo kojim su se oduševljavali i oduševljavaju se mnogi naraštaji".

Gradonačelnica je napomenula da je tim povodom Školska knjiga objavila 19. izdanje zbirke Tadijanovićevih pjesama "Srebrne svirale", koja je od 1960. tiskana u više od 220.000 primjeraka.

Dragutin Tadijanović, "dirnut i uzrujan kao nikada", zahvalio je svima na pažnji i naglasio da se prvi put u povijesti hrvatske književnosti događa da je jedan pisac tako počašćen.

"To shvaćam i kao počast hrvatskoj književnosti kojoj sam sluga od kada sam se rodio do dana današnjega", istaknuo je Tadijanović.

U kraćem razgovoru s novinarima Dragutin Tadijanović je rekao i da još uvijek piše "kad mu dođe", te je obećao da će povodom 100. rođendana napisati barem haiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebačka gradonačelnica i njezini zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić uručili su pjesniku Tadijanoviću šešir i šal te veliku bocu "Šenpjena", prvog hrvatskog pjenušca s geografskim porijeklom.

Rođendansku čestitku izrekao je i pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak, a stihove Tadijanovićevih pjesama "Dugo u noć" i "Kad mene više ne bude" recitirala je dramska umjetnica Nada Subotić.

Dragutin Tadijanović rođen je 4. studenoga 1905. u Rastušju nedaleko od Slavonskog Broda i jedan je od glavnih pokretača hrvatskog pjesništva prošlog stoljeća.

Autor je 30-ak knjiga poezije i proze, više od 500 pjesama, urednik stotinjak izdanja drugih autora te dobitnik brojnih nagrada.

Prva Tadijanovićeva pjesma "Tužna jesen" objavljena je 1922. pod pseudonimom Margan Tadeon u đačkom listu "Omladina". Pod svojim imenom počinje objavljivati 1930. u "Književniku" i "Hrvatskoj reviji".

Dragutin Tadijanović dobitnik je Nagrade grada Zagreba 1965., nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1968. te nagrade "Zlatna čaplja" za cjelolupno književno djelo 1998. Počasni je građanin Slavonskog Broda, Raba i Zagreba te dobitnik Nagrade za životno djelo "Dana Josipa i Ivana Kozarca" (2000.).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara