Svećenici oko kardinala Šepera surađivali sa zloglasnom Udbom

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

NAJVIŠE rangirani Hrvat u hijerarhiji Katoličke crkve, kardinal Franjo Šeper, godinama je oko sebe imao niz svećenika koji su bili doušnici jugoslavenske tajne policije Udba-e.

Tu je tvrdnju u svojoj novoj knjizi iznio povjesničar dr. Miroslav Akmadža. U njoj tvrdi kako su ti svećenici imali svoja tajna imena, a otkrio je kako je jedan od njih bio Rudolf Pukljak. On je u vrijeme Šeperova mandata u Zagrebačkoj nadbiskupiji bio ekonom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, a kardinal je u njega imao veliko povjerenje, piše Večernji list.

Pokušali zaustaviti imenovanje Kuharića

Akmadža je u Hrvatskom državnom arhivu pronašao izvješća naslovljena s "Vlado" koja je slao Udbi, a odnosila su se na Franju Šepera i ljude oko njega. Pukljak je na suradnju s Udbom pristao zbog toga što je uhvaćen u švercu. Uz izvješća o Šeperu pisao je ona o stanju na Kaptolu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji, vjerskim školama i iseljeništvu.

U knjizi stoji i kako su mnogi katolički svećenici surađivali sa jugoslavenskom tajnom policijom te su im slali izvještaje o stanju u Crkvi. Neki prelati pokušali su spriječiti i imenovanje Šeperova nasljednika Franje Kuharića koji vlastima nije bio podoban.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara