Svećenik iz Ruande u Finskoj osuđen na doživotni zatvor za genocid

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

FINSKI sud osudio je svećenika iz Ruande na doživotni zatvor za sudjelovanje u genocidu u toj zemlji devedesetih godina.

Sada 59-godišnji Francois Bazaramba se 2003. preselio u Finsku koja kazneno progoni zločine protiv čovječnosti bez obzira na to gdje su počinjeni. Bazaramba se nalazi u pritvoru od 2007. godine, otkad je od Finske zatražio azil.

Sud je dosudio da je Bazaramba namjeravao u cijelosti ili djelomično zbrisati narod Tutsija kao etničku skupinu. Njegov odvjetnik je najavio žalbu na presudu.

Bazaramba je tijekom pokolja 1994. godine bio pastor Baptističke crkve u mjestu Nyakizu na jugu Ruande. Finski sud dosudio je da je predvodio smrtonosne napade, organizirao spaljivanje domova Tutsija te poticao na ubijanje i prezir toga naroda.

Prošle ga je godine Finska odbila izručiti Ruandi procijenivši da mu se tamo neće pošteno suditi.

Do pokolja u Ruandi došlo je nakon što je u travnju 1994. godine pod nepoznatim okolnostima oboren avion s predsjednikom Ruande, pripadnikom etničke skupine Hutua. Hutuski ekstremisti su tada započeli s masovnim pokoljem Tutsija i umjerenih Hutua te u stotinjak dana ubili između 500.000 i milijun ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara