Svećenik pedofil iz Bibinja žali se na smještaj u privatnom staračkom domu: "Fale mi prijatelji"

Svećenik pedofil iz Bibinja žali se na smještaj u privatnom staračkom domu: "Fale mi prijatelji"

Foto: Zadarski list

DON Nedjeljko Ivanov, pedofil i svećenik uz Bibinja, potužio se da se zadarska nadbiskupija prema njemu ponaša neprimjereno.

Ivanov je prvi svećenik u Hrvatskoj koji je prema crkvenom zakonu osuđen za pedofiliju. Protiv njega zbog zastare nikad nije pokrenut kazneni ni sudski postupak. Nakon što su 2014. godine u javnost napokon istupile žrtve njegovog dugogodišnjeg zlostavljanja, Zadarska nadbiskupija je Nedjeljka Ivanova umirovila i smjestila ga u svoj dom za starije svećenike.

Nikad nije snosio konkretne posljedice za ono što je napravio.

Usamljeni pedofil

Prije nekoliko dana, ovaj pedofil je iz svećeničkog doma premješten u privatni dom, u Biljanima Donjim. Cijena mjesečnog smještaja iznosi oko tisuću eura. Razliku u cijeni svećeničkog doma i privatnog nadoknađuje don Nedjeljkova mirovina i Zadarska nadbiskupija, javlja Zadarski.hr.

Pedofil se požalio kako mu nedostaju prijatelji.

"Žalostan sam jer sam u ovom domu usamljen, fale mi moji prijatelji i druženja sa svećenicima. Jako me pogodio prebačaj, ali nadbiskupija je odlučila da se časne više ne mogu brinuti o meni jer se teško krećem", rekao je.

Ispovijest žrtve


Nedjeljko Ivanov godinama je zlostavljao maloljetnike. Kad je prije tri godine istupio Josip Lisica i ispričao svoju uznemirujuću priču, njegove su se žrtve počele gotovo svakodnevno javljati medijima i policiji. Šuškalo se da je ponašanje don Ivanova u Bibinjama bilo javna tajna.

Lisica je javno na Hrvatskoj televiziji progovorio o užasnim trenucima koje je provodio sa svećenikom.

>> Potresna priča žrtve svećenika: "Bio nam je uzor, a ispitivao me koliko mi sjemena izlazi kada masturbiram"

"To je za mene čovjek koji je predstavljao Boga"


"Poznavali su ga svi, i moja obitelj i mještani. Bio je omiljen među ljudima, dosta toga je napravio u župi. Župnik je bio poglavar mjesta, što on kaže, to je vrijedilo, bio je kao uzor svima", ispričao je tada Lisica, napominjući da je na vjeronauk kod Ivanova počeo ići poslije četvrtog razreda osnovne škole.

"Kad smo kod njega počeli ići na vjeronauk, postavio je nova pravila. Primjerice, dječaci su sjedili ispred i oko njega, a djevojčice iza. Bio sam i ministrant u crkvi. Pozivao me na duhovni razgovor. Ja sam dolazio, a on bi uvijek počeo pričati o seksu. Ja sam tada imao oko 12 godina", pričao je Lisica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom se pričalo samo o seksu, pitao me što doživljavam kada masturbiram, koliko sjemena izlazi, mala ili velika žličica, zatim je govorio da žene nas muškarce navode na zlo i blud te da nisu dobre. Jednom prilikom se toliko uzbudio dok je pričao o tome da je tražio od mene da se skinem da vidi rastu li moji organi normalno", otkrio je Lisica.

"Ja sam se prestrašio, nisam znao što sada! To je za mene čovjek koji je predstavljao Boga! On mi je počeo sa svojim rukama otkopčavati hlače, govorio je da želi vidjeti je li sve u redu s mojim spolnim organom, silom sam se odgurnuo od njega te se tada smirio. To je promijenilo moj život i moj pogled na Crkvu", ispričao je Lisica koji je dugo skrivao ovu tajnu.

"Roditelji su mi rekli: Pa nisu svi isti"

"Nakon toga sam išao možda na još jedan ili dva duhovna razgovora. Prilikom ispovijedi uvijek je tražio da budemo u sakristiji i tada je svoju ruku držao na našim hlačama, preko spolnog organa. Kazao mi je da je to naša duhovna tajna, da ne moram o tome nikome ništa pričati. Kasnije sam saznao da su moji poznanici imali sličnih iskustva. Moj slučaj nije bio usamljen. Meni nije bilo jasno što napraviti, bojao sam se reći roditeljima, bojao sam se da mi neće vjerovati. Nisam bio svjestan da je to bilo zlodjelo", prepričao je Lisica.

Dodao je kako je roditeljima sve rekao kad je imao 24 godine.

"Oni su bili zaprepašteni, ali su rekli: 'Pa nije te silovao, i nisu svi takvi.' Ja sam pitao što je s drugom djecom? Nitko nije htio prihvatiti da se to događa", ispričao je Lisica i potaknuo lavinu sličnih iskustava ostale zlostavljane djece, koji su sada odrasli ljudi.

Hrvatski zakon i zastara za pedofila


Nakon što je istina isplivala u javnost, Crkva je napokon priznala da je bibinjski svećenik pedofil. Njegovim žrtvama to je, putem pisma, saopćio Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. U pismu se navodi da je crkveni sud osumnjičenog svećenika proglasio krivim.

>> Crkva priznala: Don Nedjeljko Ivanov je pedofil!

Iako je kažnjen prema crkvenom zakonu, svećenik pedofil nije bio kažnjen prema zakonima Republike Hrvatske jer je nastupila zastara. Naime, istraga protiv njega završila je još 2012. godine kada je nastupila zastara.

Protiv njega su bile zaprimljene četiri prijave koje su se odnosile na razdoblje od 1983. do 1991. godine. Budući da zakonski zastara nastupa nakon 15 godina, svećenik je bio optužen šest godina prekasno, što ga je spasilo zatvora.

Danas, dok se odmara u privatnom domu plaćenom vašim novcem, pedofil koji je godinama sustavno zlostavljao djecu, žali se kako mu "fale druženja sa svećenicima".

Usput, općina Bibinje Ivanovu je 2011. dodijelila nagradu za životno djelo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara