SVEĆENIK RAZUM Jeste li znali da svi mi plaćamo najvećeg branitelja NDH u Hrvatskoj?

SVEĆENIK RAZUM Jeste li znali da svi mi plaćamo najvećeg branitelja NDH u Hrvatskoj?

Foto: YouTube/Wikipedia

VATIKANSKI ugovori, koje su krajem devedesetih godina prošlog stoljeća potpisale Republika Hrvatska i Sveta stolica, između ostaloga reguliraju i financiranje Katoličke Crkve i njezinih zaposlenika. Hrvatska se tim ugovorima obavezala svake godine Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj isplaćivati stotine milijuna kuna, a dio tog novca ide na plaće svećenika. Jednostavnije rečeno, katolički svećenici u Hrvatskoj dobivaju plaće od hrvatskih poreznih obveznika, dakle svih nas.

Jedan od tih svećenika je i dr. Stjepan Razum (rođen 1960. u selu kod Samobora), trenutno na poziciji voditelja Matičnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Arhivist i povjesničar Razum tako preko dana pazi na dokumente nadbiskupije, a noću, tj. valjda izvan radnog vremena, pretvara se u jednog od najupornijih i najzagriženijih apologeta NDH u Hrvatskoj. Razum je član i predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje već godinama pokušava uvjeriti hrvatsku javnost da je Jasenovac zapravo bio komunistički logor nakon Drugog svjetskog rata, dok se tijekom NDH u njemu ništa pretjerano strašno nije desilo.

Za svećenika Razuma "nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu"

Kaptolski svećenik Razum također je kroz godine objavio niz revizionističkih tekstova na opskurnim desničarskim portalima u kojima proziva “izdajnike hrvatskog naroda” i zdvaja nad “goldštajnizacijom NDH” te rado daje i intervjue u kojima se mogu naći i izjave poput ove: “Kako se Hrvati ne bi više nikada usudili pomisliti na vlastitu državu, trebalo je najprije zatrti svaki trag Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a onda onemogućiti u budućnosti bilo kakav pokušaj za njezino ponovno uspostavljanje. Međunarodni čimbenici, uključujući i naše hrvatske komuniste, koji su bili u službi strane, imperijalističke sile, jako su se trudili da bace prokletstvo na hrvatsku državu i na nas Hrvate.”

Za ovog katoličkog svećenika kojeg svi plaćamo, ustaški je logor smrti Jasenovac “otrovna i sramotna laž”. On smatra da “nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske”, a naročito ga smeta “zloupotreba Stepinčevih riječi o osudi Jasenovca”, tj. formulacija pokojnog kardinala o Jasenovcu kao “sramotnoj ljagi”. Razum tako u jednom intervjuu ističe: “U trajnome besmislenom nijekanju NDH, proizvoljno rabeći Stepinčeve riječi, zloupotrebljavaju ga za svoje političke svrhe, nimalo uvažavajući njegov pozitivan stav prema činjenici postojanja NDH. Kad je riječ o toj Stepinčevoj izjavi, i oni hrvatski domoljubi, i ovi antihrvatski nastrojeni pojedinci ili skupine, ne uzimaju u obzir povijesne okolnosti u kojima ju je Stepinac izrekao ili napisao.” Razum onda objašnjava da je to bila Stepinčeva reakcija nakon što su u Jasenovcu 1943. ubijeni slovenski katolički svećenici, koji su “bili povezani s partizanima”, te su “bili neprijateljski raspoloženi prema državi koja im je pružala gostoprimstvo”.

Ta država je naravno NDH, za koju Razum posve otvoreno gaji velike simpatije, proglašavajući je pretečom suvremene Republike Hrvatske, pa nastavlja svoje tumačenje: “Ne možemo ni po čemu zaključiti da bi nadbiskup Stepinac u veljači 1943. godine mogao imati spoznaju da se u logoru Jasenovac mnoštveno ubijalo ljude, jer to nije mogao ni imati budući da prema utemeljenim novijim istraživanjima takvih mnoštvenih ubijanja nije ni bilo.”

Stepinac nikad nije bio protiv NDH, a Tito je megazločinac - tvrdi svećenik


Svećenik Razum inzistira i na tome da Stepinac nikad nije bio protiv NDH: “Za njega je ND Hrvatska bila činjenica za koju se hrvatski narod plebiscitarno izjasnio, kako je to izjavio na namještenom komunističkom sudskom postupku. Početne pogrješke, uvjetovane teškim ratnim izazovima, nisu bile razlogom da se odreče vlastite države, države svoga naroda, već su ga te pogrješke upućivale na dužnost da državne vlasti opominje na popravak.”

Ironično je da visokopozicionirani zaposlenik Zagrebačke nadbiskupije i Srpska pravoslavna Crkva zapravo dijele mišljenje o stavu Alojzija Stepinca o NDH, samo što je za njega pozitivno podržavati ustaše, a za njih negativno. Dapače, za Razuma su ustaše “bili časna sastavnica Hrvatskih oružanih snaga”, “čestiti ljudi”, dok je Josip Broz “samozvani Tito” i “megazločinac”.

Materijalno zbrinuti svećenik Razum ima vremena i za druge hobističke aktivnosti pored svoje vodeće uloge na domaćoj sceni ustaških apologeta, te je i predsjednik Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima, a u tom svojstvu održava i tribine u prostorima te udruge na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

Organizirao tribinu posvećenu agitaciji protiv demokratskog uređenja Hrvatske


Jedan od govornika, koje je Razum pozvao na tribinu u svibnju ove godine, je i bizarni publicist i vjerski fanatik Elvis Duspara, kojega je predstavio kao “osobnog prijatelja”. Duspara je održao predavanje na temu “Je li demokracija najbolje družtveno (nije tipfeler, op.a.) uređenje?", tijekom kojeg je pedesetak minuta blebetao nevjerojatne besmislice u prilog svojoj tezi da demokraciju u Hrvatskoj treba ukinuti. Razum je tijekom svega toga sjedio pored Duspare i često odobravajuće kimao glavom, što se može vidjeti na snimci tribine koja je objavljena na YouTubeu.

U lipnju ove godine je na tribini u svojoj uvodnoj riječi visokopozicionirani kaptolski svećenik Razum izjavio da je “svima poznato da moćnici pokušavaju uspostaviti novi svjetski poredak na, slobodno recimo, sotonističkim temeljima, dakle, na nijekanju božje prisutnosti među nama”.

No možda je najskandaloznija tribina iz 2015. godine održana u Bazilici Srca Isusova na temu "Ratni zločinac Tito", na kojoj su govorili Razum i Mladen Ivezić. Svećenik Razum je tada izjavio da je "partizanski pokret najtragičnija epizoda u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda" koju treba "poslati u ropotarnicu povijesti", te je onda pohvalio suradnju NDH i četnika. Ivezić je pak izjavio da su "četnici prvi antifašisti Jugoslavije", što je Razum zadovoljno slušao, kako se može vidjeti na snimci tribine na Youtubeu.

Važne pozicije u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji

Sumnjičav prema demokratskom poretku, sklon teorijama zavjera, oduševljen s ustašama i NDH, svećenik Stjepan Razum je, unatoč svim svojim ekstremističkim ekscesima, i dalje ugledan član hrvatskog društva, te u Zagrebačkoj biskupiji drži značajnu poziciju moći, dobivajući plaću koju mu omogućavaju hrvatski porezni obveznici.

Katolička Crkva u Hrvata dosad nije našla za shodno izrijekom se ograditi od svećenika Razuma, a kamoli ga osuditi. Baš suprotno, veliki ljubitelj ustaša i NDH Razum povjerenik je Zagrebačke nadbiskupije za sastavljanje martirologija te član povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za hrvatski martirologij.

“Qui tacet consentire videtur” tj. “tko šuti taj se slaže” sigurno je svima na Kaptolu poznata latinska sentenca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara