Švedska liječnica vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Švedska liječnica vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea
Foto: EPA

CHRISTINA Doctare, švedska liječnica i autorica koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak prosvjeda protiv uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, javlja Al Jazeera.

Ona je 1992. godine prva progovorila o sustavnim silovanjima tijekom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala na to što se događa kao doktorica UN-a.

Jučer je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestolnici u znak prosvjeda protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tijekom ratova na teritoriju bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

Glasni aplauz

"Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam", rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Prisjetila se i ratova na Balkanu, odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

"Dok god živim, svjedočit ću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana", dodala je.

"Tko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivnju", rekla je.

Brojne kontroverze

U štokholmskom Konzerthausu (Koncertna kuća) uručene su Nobelove nagrade za 2019., uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu.

Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan uručenja priznanja organizirani prosvjedi.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara