Švedska ne pamti ovakve požare, treba im pomoć

Švedska ne pamti ovakve požare, treba im pomoć
Foto: EPA

EUROPSKA komisija objavila je da će osigurati dodatnu pomoć Švedskoj dok se ta zemlja nastavlja boriti s desecima nekontroliranih požara na područjima koja obuhvaćaju stotine hektara zemljišta. 

"Komisija neprekidno radi na osiguranju dodatne pomoći Švedskoj otkako je ta zemlja zatražila od EU-a pomoć u borbi sa šumskim požarima bez presedana", navela je Komisija u priopćenju.

Uz zračnu pomoć koju će pružiti Italija i Francuska, dodatnu potporu ponudit će Njemačka, Litva, Poljska i Danska kroz europski Mehanizam civilne zaštite.

"EU stoji uz švedsku vladu i švedski narod u trenutku kada im to treba", naveo je povjerenik za humanitarnu pomoć i krizni menadžment Christos Stylianides.

"To je solidarnost na djelu. To je ono što naši građani očekuju od Europe koja štiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedske krizne službe, SOS Alarm, priopćile su u subotu da je broj požara s 80, koliko ih je bilo aktivno u petak navečer, pao na 44 u subotu ujutro.

U petak je čelnik švedske civilne zaštite Dan Eliasson opisao stanje u kojem se zemlja našla na udaru brojnih požara kao jednu od najtežih situacija s kojom su se švedske službe civilne zaštite ikada suočile.

"Nećemo biti sposobni ugasiti najveće požare", kazao je Eliasson. "U tim slučajevima spasilačke službe rade na minimaliziranju širenja požara i čekaju dok se vrijeme ne promijeni", dodao je.

Vremenske prognoze predviđaju nekoliko manjih pljuskova tijekom noći na nedjelju koji bi mogli malo olakšati situaciju, no grmljavina praćena munjama i jakim vjetrom mogla bi pokrenuti nove požare.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara