Švedske stranke konačno se dogovorile o formiranju nove vlade

Švedske stranke konačno se dogovorile o formiranju nove vlade
Foto: EPA

ŠVEDSKA centristička i liberalna stranka dogovorile su se oko toga da čelnika socijaldemokrata Stefana Lofvena podrže za drugi premijerski mandat, što potencijalno znači kraj višemjesečne krize, objavio je danas list Aftonbladet pozivajući se na neimenovane izvore.

Dogovor još trebaju potvrditi čelna tijela tih stranaka, piše list.

Izbori u rujnu ostavili su parlament bez većine. Vođe stranaka nisu se dosad uspjeli dogovoriti kako formirati vladu koja neće uključivati protuimigrantske Švedske demokrate.

Parlament prethodno odbio i Lofvena i Kristerssona za premijera

Parlament dva puta, u rujnu i sredinom prosinca, nije dao drugi mandat koalicijskoj vladi socijaldemokrata Lofvena, ali je kao premijera odbacio i desničara Ulfa Kristerssona, čelnika Umjerene stranke.

I ovaj dogovor o Lofvenu mogao bi naići na protivljenje nekih zastupnika centrističke i liberalne stranke budući da će on označiti kraj četverostranačkog saveza desnog centra, oformljenog 2004. kako bi se okončala dugogodišnja dominacija socijaldemokrata u politici.

Ne potvrdi li parlament međustranački dogovor o Lofvenu kao premijeru, povećala bi se vjerojatnost prijevremenih izbora nakon četiri mjeseca političkog zastoja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara