Švedski sud za zločine u logoru Dretelj osudio HOS-ovca Ahmeta Makitana Maksa

Ilustracija: stolac.org

ŠVEDSKI sud je danas na pet godina zatvora osudio 43-godišnjeg bivšeg pripadnika HOS-a Ahmeta Makitana zbog mučenja i ponižavanja zatvorenika u logoru Dretelj.

Ovo je prva presuda švedskog suda za ratne zločine. Prema pisanju švedskog portala Afonblandet Ahmet Makitan je bio pripadnik HOS-a koji je tijekom ljeta 1992. godine bio čuvar u logoru Dretelj kod Čapljine u BiH gdje su bili zatvoreni Srbi. U logoru su zatvorenici mučeni i silovani te su bili podvrgnuti stalnim prijetnjama. Ahmet Makitan zvan "Maks" je navodno i sudjelovao u ubojstvu dva zatvorenika.

Švedski susjedi ga poznavali kao društvenog obiteljskog čovjeka

Uhićen je u siječnju 2010. godine u domu u Švedskoj te je od tada bio u pritvoru. Njegovi prijatelji i susjedi su bili iznenađeni uhićenjem. U Švedskoj živi od 2001. godine te je 2006. godine dobio švedsko državljanstvo, a bio u svom okruženju je bio poznat kao društvena osoba i obiteljski čovjek.

No, slika o Makitanu koju su mogli dobiti na suđenju bila je potpuno drugačija. Jedan od ubijenih zatvorenika, za kojeg se sumnja da ga je Makitan zlostavljao, je dugo i bezobzirno napadan prije nego su ga čuvari objesili za lisice na prozor. Zatvorenici nisu imali dovoljno hrane i vode te nisu imali pristup liječničkoj njezi. Makitan je tjerao zatvorenike da piju urin i jedu opuške cigareta te pjevaju uvredljive nacionalističke pjesme.

"Zatvorenici su imali dovoljno hrane i vode te se s njima postupalo dobro"

Makitan je na suđenju priznao da je bio čuvar u logoru i da je ponekad pljusnuo ili udario zatvorenika, no ništa više od toga. Po njegovom mišljenju, zatvorenici su imali dovoljno vode te se s njima postupalo dobro. No, sud nije vjerovao njegovoj priči te tvrdi kako je bio svjestan svega što se događalo. Danas ga Okružni sud u Stocholmu osudio na pet godina zatvora zbog kršenja međunarodnog prava.    

Mora platiti i novčanu kaznu od oko 1,2 milijuna kuna. Sud je u presudi napisao da su žrtve u logoru bile podvrgnute patnjama te da su često živjeli kao da se nalaze u klaonici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara