Šverc djecom unosna industrija u istočnoj Europi

TRGOVINA ljudima, a posebice djecom golema je i unosna "industrija" u istočnoj Europi, priopćio je u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju (APA) Klaus Guenther, stručnjak Međunarodne organizacije rada (ILO).

Rad djece i trgovina djecom pojavili su se nakon urušavanja komunističkih režima 1989. godine, te je sveopći raspad društva i socijalnog sustava bilo pogodno tlo za procvat kriminalnih djelatnosti, objasnio je.

Mafijaške skupine su smjesta iskristile brojne rupe u zakonima i otkrile da je šverc ljudima, posebice djecom "baš dobar biznis".

Trgovina ljudima, prvenstveno djecom, koju se tjera na prisilni rad ili se koristi kao seksualno roblje, unosnije je i od dilanja droge.

Uzroci trgovine djecom su brojni, ali u osnovi njih leži teško siromaštvo. Obitelji dragovoljno predaju svoju djecu, u nadi da će, primjerice u Austriji, naći posao u hotelu ili restoranu i tako pomoći kućnom budžetu, kaže se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina djece dolazi iz Moldavije, Albanije, Rumunjske i Bugarske.

Guenther ocijenjuje da su zapadni Europljani ignorirali problem sve dok on nije postao vidljiv i kod njih.

"Odjednom su nam Cigančići počeli prositi po ulicama Beča", kazao je Guenther.

Stručnjak ILO-a upozorava da se žrtve ne bi smjele deportirati već bi se o njima trebalo brinuti, iako, dodaje Guenther, "najvažnija se pomoć može pružiti u zemljama iz kojih djeca potječu".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara