SVI ISPADI MILANA KUJUNDŽIĆA Od Pavelićeva groba preko izjave o gayevima do bolesne djece

SVI ISPADI MILANA KUJUNDŽIĆA Od Pavelićeva groba preko izjave o gayevima do bolesne djece

Foto: Hina

NAKON što je hrvatska prijava za buduće sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), koja zbog Brexita mora seliti iz Londona, završila debaklom, odnosno povlačenjem kandidature samo nekoliko sati prije odluke o novom sjedištu, u javnosti se počelo govoriti o tome hoće li itko zbog toga odgovarati.

Tako su dva Milana koji su kandidaturu predstavljali u Bruxellesu, Bandić i Kujundžić, jučer požurili zbaciti odgovornost sa sebe. Bandić je rekao kako je kandidatura bila na razini države, a ne grada, dok je Kujundžić čak rekao kako smo poslali "maksimalno korektnu aplikaciju za EMA-u".

Osim toga, Kujundžić je prije nekoliko dana podigao priličnu prašinu u javnosti izjavom "kako nitko nije dovoljno bogat da liječi sve", govoreći o bolesnoj djeci.

Danas je došlo i do prvog poziva građanima da iskažu nepovjerenje Kujundžiću, koji je stigao od stranke Pametno.

Donosimo stoga neke od izjava i stavova ministra zdravstva za kojeg se postavlja pitanje: Treba li sa svoje pozicije otići ili na njoj ostati? 

 

 
 

Tko je Milan Kujundžić?

Milan Kujundžić rođen je 1957. godine u Ivanbegovini, a 1982. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1992. godine. Od 1990. do 2004. godine bio je glavni tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata, a 2004. pomoćnik ministra zdravstva. Od 2004. do 2012. godine bio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava.
 
Kujundžić tvrdi da je u HDZ-u od samih početaka, a u siječnju 2012. godine kandidirao se za šefa te stranke. Bitku za vrh u stranci izgubio je za dlaku od Tomislava Karamarka. U lipnju 2013. godine odlazi iz HDZ-a tvrdeći da u toj stranci nema mjesta za "normalne ljude". Osnovao je stranku Hrvatska zora, a na izborima za Europski parlament 2014. godine bio je na čelu koalicijske liste Savez za Hrvatsku. Drugi na toj listi bio je Ladislav Ilčić.

Posjet Pavelićevom grobu i homoseksualnost kao devijacija

Svojevremeno je posjetio i grob Ante Pavelića u Madridu. Prije tri godine je gostovao u emisiji ''Nedjeljom u 2'' i tamo je pojasnio kako je pohodio grobnicu ustaškog poglavnika jer je bio znatiželjan.

"Na Pavelićevom grobu bio sam iz čiste znatiželje, nisam se išao klanjati", rekao je Kujundžić.

U istoj emisiji, današnji ministar zdravstva ustvrdio je kako je gay orijentacija oblik devijacije.

"Gay orijentacija je osobna orijentacija pojedinca s medicinskog gledišta, a s duhovnog aspekta sigurno je jedan oblik devijacije...", komentirao je Kujundžić.

"Te ljude treba poštovati, samo neka zaustave svoju agresiju i ovo što rade nad normalnim dijelom svijeta", dodao je. Opširnije...

"Život počinje začećem i treba ga zaštititi, a kako, vidjet ćemo"

Ministar je iznosio svoje stavove o pobačaju i trenutku u kojem počinje život, što nije prošlo bez reakcija.

"Život počinje začećem i treba ga zaštiti, međutim, kako ga zaštititi, koji su najbolji oblici - to je uistinu otvoreno pitanje", rekao je Kujundžić prije nekih mjesec dana, o čemu više možete pročitati ovdje.

"Mislim da svakog pojedinca treba respektirati, a poglavito potpise 160 tisuća ljudi. Hrvatska je demokratska zemlja i međusobno se trebamo razumijevati i uvažavati i svi zajedno ustrajati na zaštiti života, a kako će zakon biti napisan pustimo svim dionicima da o tome kažu svoje", dodao je ministar nakon predaje više od 168 tisuća potpisa na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života od strane ProLife.hr-a i Vigilarea.

Tada je na tu njegovu izjavu reagirao ugledni zagrebački ginekolog, Dubravko Lepušić, koji je ustvrdio kako život ne počinje začećem.

"Na čelu Ministarstva zdravstva je čovjek koji ne prati znanje i znanost.

Sramotno je to neznanje koje plasira ovako bez i malo srama.

Bilo bi dobro da malo updateira svoje znanje ili možda misli da vjerski pogled na svijet treba biti i svjetovni", rekao je između ostalog.

Ranije ove godine, u ožujku, na istu je temu pak rekao kako će se vlada držati čuvanja prava na život, ali ne zabranama, jer "zabrane nikada u povijesti nisu riješile problem". Opširnije...

"Nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora"

Osim stavova o začeću, ministar je izrazio stav i o vrijednosti svećenika spram doktora.

Tom prilikom ministar je bio u dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu u kojemu je održana tribina "O vjeri i politici u odgoju, obrazovanju i zdravstvu". Ministar je tom prilikom izjavio da se "vjera i politika međusobno ne negiraju" i nastavio:

"Kad god se politika odmicala od naroda i univerzalnih kršćanskih vrednota, nije bilo dobro".

Jedna izjava ministra zdravstva posebno se istaknula na tribini. Naime, utvrdio je da, "prema njegovom osobnom iskustvu nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora". Opširnije...

Nije bio upoznat s dugovanjima bolnica

Nakon što je u ožujku objavljeno da je sedam državnih bolnica prošlu godinu završilo s minusom većim od pola milijarde kuna, ministar je novinarima izjavio kako nije upoznat s tim informacijama.

"Ne znam o kojim informacijama govorite. Poznati su brojevi, stoga je svima dostupan podatak o postojećim dugovima u zdravstvu te o tome koliko i kako tko posluje. Naime, svaki mjesec radimo sastanke s ravnateljima", rekao je tada Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima. Opširnije...

Ideja s porezom na mobitele

Ministar je sredinom rujna iznio svoj plan koji bi trebao omogućiti da zdravstveni sustav, koji je opterećen dugovanjima, opstane. Za to su potrebno tri milijarde kuna, a Kujundžić je najprije poručio kako će novac za zdravstveno uzeti od trošarina na alkohol i cigarete. Opširnije...

Nekoliko dana kasnije, ministar je otkrio kako mu je cilj podići porez kad su u pitanju cigarete, alkohol, kocka i - mobiteli, sve to kako bi došao do potrebne tri milijarde kuna za zdravstvo.

"Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde", kazao je tada, a pokazao je i da je otvoren za poskupljenje dopunskog osiguranja i drugih mjera. Opširnije...

Tada smo ministarstvu zdravstva poslali upit oko poreza na mobitele, a odgovoreno nam je, ukratko, kako se samo "otvara dijalog i nude moguća rješenja koja bi najmanje pogodila standard hrvatskih građana". Opširnije...

Medicinskim sestrama rekao da ostanu u Hrvatskoj iako su im uvjeti i plaća bolji vani

Na Međunarodni dan sestrinstva, ministar Kujundžić pozvao je medicinske sestre da, unatoč tome što im se u inozemstvu nude bolje plaće i uvjeti rada, ostanu u Hrvatskoj. Opširnije...

"Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve"

Ministar je prije nekoliko dana komentirao i aktualnu situaciju u zdravstvu.

Govorio je tada o lijekovima za bolesnu djecu te je na pitanje nije li Hrvatska dovoljno bogata da liječi djecu odgovorio kako nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve. Opširnije...

Blamirao se u Bruxellesu s Bandićem

U sklopu selidbe jedne od važnijih europskih agencija, Europske agencije za lijekove, kandidirala se i Hrvatska, a u Bruxellesu je kandidaturu predstavljao Kujundžić uz zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

Ta priča je završila tako da je Hrvatska povukla kandidaturu nekoliko sati prije nego što je o novom sjedištu odlučivano.

Za sjedište se natjecalo 19 gradova uključujući Zagreb, a već nakon predstavljanja hrvatske ponude bilo je jasno da agencija neće doći u Zagreb.

Hrvatsku ponudu su predstavili ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, obojica poznati po tome da im strani jezici nisu jača strana. Kujundžić je svoje izlaganje započeo na slomljenom engleskom, izjavivši sljedeće: ''Thanks for your coming. I'm a Croatian minister and I'll speak Croatian''. U prijevodu: ''Hvala za vaše dolazak. Ja sam hrvatski ministar i ja ću govoriti hrvatski.'' To je vjerojatno bila bolja opcija, jer je u dvije rečenice engleskog pokazao da mu taj jezik ne ide. Opširnije...

Ponuda s nedovoljno podataka, ali barem u njoj ništa "nije uljepšano"

Nedugo nakon toga, Europska komisija je izrazila primjedbe na kvalitetu hrvatske ponude za preseljenje sjedišta agencije u Zagreb.

Komisija je primijetila da hrvatska ponuda sadrži opće informacije o dostupnim letovima između Zagreba i većine europskih prijestolnica, bez navođenja koji su to gradovi, koliko su česti i koliko traju letovi te da nema informacija o povezanosti javnim prijevozom zračne luke i predložene lokacije.

Jedna od primjedbi odnosila se i na zgradu Sky Officea koja se predlaže za sjedište EMA-e u Zagrebu jer iako svojom veličinom ispunjava potrebe EMA-e, u ponudi nema pojedinosti o pojedinačnim kriterijima ni datuma kada bi zgrada bila dostupna EMA-i, o čemu možete više pročitati na ovom linku.

Ipak, ministar je, kada su ga novinari o tome upitali, kratko odgovorio kako u ponudi ništa nije uljepšano.

"Nismo ništa uljepšavali. Nismo mogli napisati da imamo sto letova za Beč, London, Bruxelles, rekli smo da je Zagreb povezan sa svim gradovima zračnom linijom", rekao je Kujundžić. Opširnije...

Povukli se zbog "neravnopravnog položaja"

Kada je pak kandidatura jučer povučena, ministar je rekao kako je to napravljeno zbog "neravnopravnog položaja" zemalja kandidata.

"Mi smo još u subotu odlučili povući kandidaturu s Irskom i Maltom iz sljedećeg razloga: Grad Zagreb, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zdravstva napravili su maksimalno korektnu aplikaciju za EMA-u, a kad je bila ocjena valjanosti kandidature, bodovanje su dali djelatnicima EMA-e. Kad su počeli politički pritisci, vidjeli smo da je Hrvatska u neravnopravnom položaju i da ocjene koje se uzimaju u obzir nisu principijelne", rekao je Kujundžić. Opširnije...

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Milana Kujundžića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Milan Kujundžić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara