Svi uhićeni "dijagnostičari" pušteni na slobodu

Svi uhićeni "dijagnostičari" pušteni na slobodu

IZ ZATVORA je nakon šest mjeseci pritvora puštena  43-godišnja Suzana Jelavić, poznatija kao "mozak" slučaja Dijagnoza, i to kao posljednja od skupine devet uhićenika.

Prepravljeno oko deset tisuća dijagnoza

Podsjetimo, USKOK je podignuo prijavu protiv devetoro "dijagnostičara" koji su oštetili državu za najmanje milijardu kuna. Uhićena skupina liječnika, medicinskih tehničara i činovnika HZZO-a ulovljena je u mijenjanju zdravstvene dokumentacije kako bi pacijentima za mito osigurali invalidninu.

To se događalo zahvaljujući tzv. bolničkim protokolima, a čini se kako je prepravljeno 10.247 dijagnoza. "Dijagnostičari" su se u svojim dokumentacijama pozivali na otpusna pisma iz pojedinih bolničkih ustanova, dok USKOK-ovi istražitelji u bolnicama nisu pronašli nikakve tragove o njihovu tretmanu.

Jelavić inače medicinska tehničarka iz Splita puštena je na temelju odluke Izvanraspravnog vijeća koje je ukinulo pritvor budući da su ispitani svi svjedoci, te više nije postojala zakonska osnova za pritvor. Jelavić je posljednja puštena od devetorice uhićenih "dijagnostičara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug rukovoditelj, supruga mozak

Prije nje, još u svibnju,  pušten je njen suprug Mladan Jelavić koji je prema USKOK-ovoj dokumentaciji rukovodio korupcijskim lancem u slučaju "Dijagnoza 1". U isto vrijeme na slobodu je izašao i 61-godišnji dr. Damir Rebić  zbog slabog zdravstvenog stanja. U pritvoru su bili i 44-godišnji Dragiša Šušić inače vozač u HZMO-u i glavni posrednik u biznisu s lažnim mirovinama, kao i 35-godišnji Mario Tafra medicinski tehničar iz splitske bolnice.

Među posljednjima pušteni su i i 53-godišnji Valter Nutrizio liječnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te naposljetku 44-godišnji Boris Samardžija. Još na samom početku pušteni su dr. Boris Uglešić, koji je promijenio radno mjesto, kao i dr. Sučević koji je u međuvremenu dao otkaz u Poliklinici gdje je do tada radio, zbog čega je Tužiteljstvo procijenilo njih nije bilo opasnosti od ponavljanja djela.

M.M.
Foto:Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara