Švicarska središnja banka očekuje dobit od 49 milijardi franaka u 2019.

Švicarska središnja banka očekuje dobit od 49 milijardi franaka u 2019.
Foto: EPA

ŠVICARSKA nacionalna banka (SNB) procijenila je da je u 2019. godini ostvarila dobit od 49 milijardi franaka zahvaljujući ulaganjima u devize i obveznice kojima nastoji zakočiti jačanje domaće valute.

U 2018. godini SNB je zabilježio gubitak od 15 milijardi franaka.

Glavnina iznosa - 40 milijardi franaka - otpada na pozicije u stranim valutama. Na kraju prošle godine SNB-ov je devizni portfelj premašio 804 milijarde franaka, što je više od vrijednosti švicarskog bruto domaćeg proizvoda.

SNB kupuje devize kako bi zakočio jačanje domaće valute koju ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u kriznim vremenima. Jaki franak škodi švicarskim izvoznicima, a potpora domaćem gospodarstvu sastavni je dio mandata središnje banke, kao i očuvanje stabilnosti cijena.

SNB nije obavezan ostvarivati dobit.

Dodatnih 6,9 milijardi prošlogodišnje dobiti generirano je povećanjem vrijednosti ulaganja u zlato, prema preliminarnim podacima.

SNB će na temelju rezultata u 2019. isplatiti dvije milijarde franaka dividendi saveznoj vladi i kantonima i razgovarat će s predstavnicima ministarstva financija o mogućim dodatnim isplatama za 2019. i 2020. godinu.

Zaključno poslovno izvješće za 2019. godinu banka će objaviti 2. ožujka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara