Švicarska televizija odgovorila Kolindi na teške optužbe, neće joj se svidjeti

Švicarska televizija odgovorila Kolindi na teške optužbe, neće joj se svidjeti
Foto: SRF Screenshot/Index

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer se obrušila na strane medije zbog izvještavanja o njenim izjavama za švicarsku javnu televiziju SRF u kojima je priznala da hrvatska policija provodi prema migrantima nezakonitu i nasilnu politiku. Kolinda je naročito ljuta na SRF, koji je optužila za neprofesionalnost.

>> Kolinda je malo pukla: "Tko zna u čijem interesu rade strani mediji"

Naime, kada su Kolindu jučer novinari upitali za kritike koje stižu iz europskih medija na njezino priznanje švicarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku pushbackova i pritom se služi nasiljem, ona je izgubila živce.

Kolindin napad na SRF

"Ono što je švicarska televizija napravila nema veze s nikakvih profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna", rekla je Kolinda i bijesno dodala da bi “poštovanje trebala pokazati i švicarska televizija i svi ostali”.

Još je rekla da se trebamo zapitati “u čijem interesu rade strani mediji”, te od hrvatskih medija zatražila da promoviraju “hrvatsku stranu priče”, kao da su mediji PR vladine politike i predsjednice.

Kolinda se već od svojih izjava pokušala neuspješno oprati u priopćenju

Tom direktnom napadu na jedan strani javni servis, inače nezabilježenoj praksi u europskoj politici, prethodilo je i priopćenje iz Ureda predsjednice u kojemu se Kolinda pokušala oprati od onoga što je izgovorila u Švicarskoj.

U tom priopćenju je navela da “oštro odbacuje pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, te da “činjenice nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti".

Jednostavnije rečeno, Kolinda je SRF optužila da lažu i manipuliraju i da su se ponijeli neprofesionalno, pa se Index obratio SRF-u za komentar ovog nesvakidašnjeg predsjedničkog napada na javni medij iz druge europske države.

SRF za Index: Intervju je vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima

Indexu je odgovorio novinar Georg Häsler, koji je za centralni dnevnik SRF-a vodio njoj sada sporni razgovor s Kolindom, uz napomenu da izražava stav SRF-a nakon što su obavljene konzultacije s kolegama i nadređenima.

“SRF ističe da je intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović tijekom njenog državnog posjeta Švicarskoj vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima. Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo razumjeti optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitirali i pitanja i trenutne odgovore predsjednice Grabar-Kitarović. Također smo provjerili tri puta prijevod s engleskog na njemački prije objave priloga. Predsjednica je doista koristila frazu “a little bit of force” koju smo preveli s “ein bisschen Gewalt” (u smislu policijskog korištenja sile)”.

Novinar Georg Häsler je inače specijaliziran za teme iz sigurnosti i jugoistočnu Europu.

Kolinda napada slobodu medija

SRF je Indexu poslao i cijeli transkript priloga koji su emitirali, a koji dokazuje točnost njihovog očitovanja.

U svakom slučaju, Kolinda je Hrvatskoj priuštila još jedan međunarodni skandal svojim napadom na SRF i strane medije. Nalazimo se u bizarnoj situaciji u kojoj javna televizija jedne europske države mora sastavljati očitovanja o napadima hrvatske predsjednice, čime se ona takvim postupanjem de facto pokušava izvući iz skandala koji je sama zakuhala.

Još opasnije je što Kolinda svojim izjavama zapravo ugrožava slobodu medija. Ona insinuira da mediji koji profesionalno obavljaju svoj posao imaju nekakvu antihrvatsku agendu, te SRF-u zamjera baš to što se ponašaju novinarski profesionalno, pa su doveli do razotkrivanja njene muljaže u vezi hrvatske politike prema migrantima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara