ŠVICARSKI SUD ODBACIO ŽALBU ROMSKE UDRUGE PROTIV IBM-A

Sud u Ženevi odbio je otvoriti sudski postupak protiv tvrtke IBM koju je jedna romska udruga željela tužiti za sudjelovanje u genocidu Roma zato što je nacistima isporučivala strojeve na perforirane kartice, objavio je u četvrtak odvjetnik tužitelja. L

Udruga GIRCA (Međunarodna romska akcija za priznanje i odštetu) primila je odgovor da prvostupanjski kantonalni sud "ne može pokrenuti postupak protiv IBM-a u Ženevi", jer je ta američka korporacija 30-ih godina u tom gradu imala tek jednu "antenu".

Odvjetnik Henri-Philippe Sambuc takvu je odluku suda ocijenio "iznenađujućom" jer su "istraživanja ženevskog Državnog vijeća pokazala da je još 1936. IBM u tom gradu uspostavio tvrtku, koja nije bila registrirana u trgovačkom registru, pod nazivom IMB-New York, European Headquarters".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživjeli optužuju IBM da je, preko njemačke podružnice, nacističkoj Njemačkoj prodao strojeve na perforirane kartice (strojeve Hollerith), koji su omogućili da popisi stanovništva 1933. i 1939. budu iznimno precizni, odnosno da se precizno odrede područja na kojima su živjeli Romi, židovi i drugi dijelovi stanovnišva koji su se smatrali manje vrijednima.

GIRCA, koja traži odštetu zbog duševne boli, odlučila je uložiti priziv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara