SVIJET I EUROPA OSUĐUJU NAPAD U MOSKVI

Europski i svjetski čelnici osudili su jutrošnji samoubilački napad koji se dogodio na postaji moskovske podzemne željeznice Pavletskaya, pri čemu je poginulo najmanje 39 osoba.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana i predsjednik Europske komisije Romano Prodi u petak su izrazili solidarnost zemalja EU-a s ruskim narodom uputivši izraze duboke sućuti saveznim vlastima, gradu Moskvi i ruskome narodu, a britanski premijer Tonya Blair poslao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu brzojav s izrazima sućuti u povodu jutrošnjeg samoubilačkog napada.

Napad u Moskvi najoštrije su osudile Sjedinjene Države, te francuska vlada. Američka je administracija ponudila "svu raspoloživu pomoć ukoliko je ruska vlada bude zatražila", prenio je američki veleposlanik u Rusiji Aleksander Veršbov.

"U ime vlade i u vlastito ime talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izražava ogorčenost zbog brutalnog terorističkog napada u kojemu je poginulo ili je ozlijeđeno toliko nevinih žrtava", kaže se u priopćenju što ga je Frattini uputio ruskom kolegi Igoru Ivanovu. Frattini je inzistirao na potrebi da "strategija borbe protiv terorizma na međunarodnom planu postane još snažnija", kaže se u poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi njemačke vlade osudili su napad na moskovski metro te su uputili izraze duboke sućuti svima onima koji su izgubili svoje bližnje. Ministar vanjskih poslova Joschka Fisher oštro je osudio taj "barbarski čin", nazvavši ga "nehumanim".

Izraze duboke sućuti obiteljima poginulih i ruskoj vladi uputio je i šef belgijske diplomacije Louis Michel. On je naveo kako je šokiran jutrošnjim napadom. "Nijedan motiv ne može opravdati tako strašan zločin, prethodno pažljivo planiran", kaže se u priopćenju belgijskog ministra vanjskih poslova.

Zemlje članice Vijeća Europe na čelu s predsjednikom Peterom Schiederom i glavnim tajnikom Walterom Schwimmerom izrazile su duboko žaljenje, osudivši barbarski čin te su pozvale na prekid političkog nasilja. U priopćenju se ističe kako je napad samo pojačao odlučnost Vijeća Europe da nastavi borbu protiv terorizma.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara