Svijet negativno reagira na moguće protjerivanje Arafata

EUROPSKA komisija (EK) u petak je izjavila kako bi protjerivanje Jasera Arafata bila "strašna pogreška", pridruživši se tako velikom valu kritika načelne odluke izraelske vlade od četvrtka.

"Komisija ne dijeli mišljenje izraelske vlade koja je načelno odlučila djelovati protiv Arafata. Mi smatramo da bi to bila strašna pogreška, koja bi imala ozbiljne posljedice u cijeloj regiji", rekao je glasnogovornik EK Diego De Ojeda.

On je dodao kako će komisija i dalje održavati kontakte s "demokratski izabranim predsjednikom Palestinske samouprave".

Predsjedništvo EU zatražilo je od Izraela da opozove odluku o Arafatovom protjerivanju i suzdrži se od svakog pribjegavanja sili.

Franco Frattini, ministar vanjskih poslova Italije, koja trenutačno predsjeda unijom, u priopćenju iz Rima zatražio je od izraelske vlade "izbjegavanje bilo kakve nasilne akcije, a osobito protjerivanja predsjednika Arafata, koje bi naštetilo provedbi mirovnih smjernica".

Protjerivanju Jasera Arafata usprotivila se i predsjedateljica EU u prvom polugodištu ove godine, Grčka.

Ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu naglasio je kako odluku izraelske vlade smatra "pogrešnom", ocijenivši da će ona, "bude li provedena, stvoriti nove napetosti i probleme na Bliskom istoku, a i šire".

Indija, koja je ovog tjedna uz veliku pompu ugostila izraelskog premijera Ariela Sharona, u petak je izrazila "snažno protivljenje" izraelskoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne odobravamo je, snažno joj se protivimo", komentirao je odluku ministar vanjskih poslova Yashwant Sinha.

Egipatski predstavnik u Arapskoj ligi Mohammed Sobeih ustvrdio je da velik dio odgovornosti za načelnu odluku izraelske vlade o protjerivanju Jasera Arafata snose Sjedinjene Države.

"Kao pokrovitelj (bliskoistočnog) mirovnog procesa, SAD snose velik dio odgovornosti za taj potez, tim više što uvijek ostavljaju dojam da Izrael postupa uz američki blagoslov", rekao je Sobeih, ocijenivši kako je "krajnje vrijeme da SAD čvrsto obznane da neće dopustiti takve zlosretne izraelske poteze".

Na samim palestinskim područjima buja nezadovoljstvo stanovništva, koje najavljuje da neće dopustiti izgon svojeg predsjednika.

Odmah nakon objave odluke izraelskog kabineta o "uklanjanju" Arafata "na način koji će biti posebno određen" - što je konstrukcija koja može uključivati čak i ubojstvo palestinskog predsjednika - na tisuće se Palestinaca uputilo pred Arafatov stožer u Ramallahu, gdje na njih s okolnih zgrada budno motre izraelski vojnici.

Skupina mladih Palestinaca, okružena ostacima vozila koja su pregazili izraelski tenkovi tijekom prijašnjih upada, provela je noć pred ulazom u Arafatov stožer, odlučna braniti ga u slučaju izraelskog pokušaja protjerivanja.

"Izraelci će nas morati ubiti, jer će samo preko nas mrtvih moći doći do Abua Ammara", rekao je 19-godišnji Jumaa Abu Shousha, nazivajući Arafata ratnim imenom.

Analiza: Prosvjedi protiv protjerivanja Arafata odraz su nemoći

Prosvjedi arapskih zemalja zbog načelne odluke izraelske vlade o protjerivanju palestinskog predsjednika Jasera Arafata kriju, zapravo, nespornu činjenicu nemoći arapskih zemalja da na bilo koji način spriječe Izrael u provedbi svojih odluka u dijelo, ocjenjuju analitičari.

Šefovi diplomacija pet stalnih članica Vijeća sigurnosti razgovarat će o načelnoj odluci Izraela da protjera Jasera Arafata u subotu u Ženevi, naznačio je u petak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

"Arapi naprosto nemaju težinu. Nemaju karte s kojima bi igrali", ocijenio je libanonski analitičar Antoine Basbous, direktor pariškog Instituta za arapske zemlje.

"Oni mogu moljakati, tražiti, podsjećati, telefonirati ali ne mogu uzvratiti protumjerom. Nemaju kapaciteta za nanošenje štete. To se može naći kod Osame bin Ladena", pojasnio je.

Ako i primaju pomoć zapadnih zemalja, objašnjava Basbous, to se čini kako bi se postojeće umjerene vlade održale na vlasti jer Zapadu ne odgovaraju radikalni islamski režimi.

"Amerikancima nije nikako u interesu da se Arafat protjera jer bi ponovo stekao slobodu i izvana bio u mogućnosti više naškoditi Izraelu nego da je ograničen na Ramallah", dodao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio je da bi "protjerivanje Arafata bila velika greška" i pozvao Izrael da ne podlegne bijesu zbog nastavka nasilja.

Američki veleposlanik u Izraelu Dan Kurtzer ponovio je u petak protivljenje svoje zemlje izraelskoj načelnoj odluci, dok je glasnogovornik španjolske vlade priopćio da stanje na Bliskom istoku traži mjere koje će "pridonijeti smanjenju a ne povećanju napetosti".

Na zapadnoj obali i Gazi okupilo se, u međuvremenu, nekoliko desetaka tisuća Palestinaca koji su poslije molitve prosvjedovali zbog izraelske odluke, izražavajući solidarnost sa svojim vođom Jaserom Arafatom.

Na Platou džamija muslimanski su vjernici na izraelske policajce i židovske vjernike koji su molili na Zidu plača bacali kamenje. Snage reda su za rastjerivanje prosvjednika upotrijebile suzavce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara