Svijet osuđuje napad u Groznom

SVIJET je u nedjelju oštro osudio bombaški napad na stadionu u Groznom, u kojemu je poginuo proruski čečenski predsjednik Ahmad Kadirov.

Napad se dogodio u nedjelju ujutro na stadionu na kojem se obilježavala pobjeda nad nacistima 1945. godine, koja se u Rusiji tradicionalno slavi 9. svibnja.

Točan broj poginulih i ranjenih osoba još nije utvrđen. Prema podacima čečenskog ministarstva unutarnjih poslova, koje prenosi France presse, poginule su 32 osobe, a 46 je ozlijeđeno, dok je s druge strane visoki ruski dužnosnik Vladimir Jakovlev, rekao je da je poginulo šest osoba.

Među poginulima je i čečenski predsjednik Ahmad Kadirov. Ruski general Valerij Baranov, glavni zapovjednik ruskih snaga u Čečeniji, teško je ozlijeđen i nije sigurno hoće li preživjeti.

Europska komisija osudila je napad ocjenjujući kako je to "strašno" djelo dokaz potrebe jačanja globalne borbe protiv terorizma.

Osudama se pridružio i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poručujući kako nijedan oblik terorizma ne može biti opravdan, službeni Pariz naglasio je potrebu političkog rješenja krize u Čečeniji, uz poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ruske Federacije, kako bi se prekinula spirala nasilja.

Napad je "bezrezervno" osudio i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, ističući kako situacija u Čečeniji nikad neće biti riješena nasiljem i ubojstvima.

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero ruskom je predsjedniku Vladimiru Putinu uputio izraze sućuti. Zapatero i Putin suglasili su se da će proširiti suradnju u borbi protiv terorizma.

Proruska vlada u Čečeniji obećala je također nastaviti borbu protiv "terorista". Eksplozija će "ujediniti čečenski narod protiv terorizma i dati novi zamah republici", priopćila je čečenska vlada.

Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo, no Putin je već okrivio čečenske pobunjenike optuživši za napad "teroriste".

Eksplozivna naprava korištena u atentatu, topnička granata od 152 mm, nije otkrivena jer je bila ugrađena u strukturu tribine, izvijestilo je čečensko državno tužiteljstvo, kako prenosi France Presse. Obnova tribina izgrađenih od betona trajala je tri mjeseca i završena je u subotu.

Zbog sumnje da su upletene u eksploziju na stadionu u Groznom, uhićeno je pet osoba, izjavio je glasnogovornik čečenskoga ministarstva vanjskih poslova Ruslan Atsaev.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara