Svjedočanstvo iz razorenog Ramadija: Psi jedu glave mrtvih ISIS-ovaca koji leže po ulicama

Svjedočanstvo iz razorenog Ramadija: Psi jedu glave mrtvih ISIS-ovaca koji leže po ulicama

Foto:

IRAČKI grad Ramadi džihadisti ISIS-a zauzeli su u svibnju, a prije nekoliko dana, nakon dugih borbi, većinu grada je oslobodila iračka vojska. Nada Saleh, zajedno s nekoliko stotina obitelji, sada se nalazi u sigurnosti kampa udaljenog tridesetak kilometara od Ramadija. Ona je za CNN ispričala užase koji su u gradu vladali posljednjih dana kada su ISIS-ovci vidjeli da im grad klizi iz ruku.

Kako su vladine snage napredovale, ISIS-ovci su počeli odvoditi civile od njihovih kuća. Nada Saleh, zajedno s njenih šestero djece, gledala je kako joj ISIS-ovci odvode muža koji je pokušavao zaštititi svoju obitelj. Njen suprug odveden je na ispitivanje s nožem ispod vrata, ali kasnije je uspio pobjeći.

Iračke vlasti procjenjuju da je još oko 1000 obitelji ostalo zatočeno u istočnom dijelu Ramadija koji još uvijek kontroliraju teroristi ISIS-a. Vlasti vjeruju da im oni služe kao živi štit.

"Bez hrane smo dva mjeseca, bez vode zadnjih deset dana", ispričala je jedna djevojka koja je uspjela pobjeći iz ralja ISIS-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo iznenađeni kad smo napuštali grad, vidjeli smo samo razorene zgrade i ceste. Nismo uopće mogli ništa prepoznati, izgledao je kao neki drugi grad", dodala je.

Ispričala je kako je većina ISIS-ovaca ili pobjegla ili poginula u borbama s iračkim snagama.

"Vidjeli smo njihova mrtva tijela po ulicama. Psi jedu njihove glave, vidjeli smo samo njihove ruke i noge", ispričala je djevojka za CNN dodavši da su željeli pobjeći ranije, ali je ISIS prijetio da će ubiti svakoga tko to pokuša napustiti grad.

Ova je djevojka jedna od desetaka tisuća koji su posljednjih mjeseci uspjeli pobjeći iz Ramadija. Iračke snage, potpomognute zračnom podrškom SAD-a i zapadne koalicije, oslobodile su veći dio grada prošlog tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara