Svjedočenje patologa: Neke žrtve u Medačkom džepu bile su žive spaljene

NA današnjem nastavku suđenja optuženim generalima za zločine u Medačkom džepu Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, svjedočio je patolog Željko Karan.

On je na zahtjev Vlade Republike Srpske Krajine odnosno tadašnjeg sekretara pobunjeničke vlade Save Štrpca, nakon akcije pregledao 52 tijela koja su razmijenile srpska i hrvatska strana.

Karan, specijalist za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Banja Luci,  rekao je da je bilo ukupno 52 tijela i da je kod svih pronašao strijelne i eksplozivne rane, a na niti jednom nije bilo tragova mučenja. Jedno tijelo je imalo ubodne rane, a sva tijela su bila bez osobnih predmeta i dokumenata.

Karan je pregledao i 11 tijela u Medku koje je u Medačkom džepu pronašao UNPROFOR. Neke žrtve su bile žive spaljene a jednoj ženi bile su odsječene šake. Karan je rekao da je do zaključka da su neke žrtve žive spaljene zbog karakterističnog  položaja tijela. Rastumačio je da muškarci pod utjecajem visoke temperature zgrčene ruke stavljaju ispred sebe, dok žene savijaju noge u koljenima i kukovima. Dodao je da na ženskim tijelima nije bilo tragova seksualnog zlostavljanja.

Suđenje generalima Ademiju i Norcu se nastavlja u ponedjeljak, 26. studenog.

D.M

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara