Svjedoci na suđenju demantirali Rončevićev iskaz

Svjedoci na suđenju demantirali Rončevićev iskaz

Tekst: J.C.
Foto: Dragan Matić / Cropix

NA SUĐENJU Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću danas su svjedočili bivši načelnik Odjela za promet u upravi za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga Darko Pintarić i časnik u Službi za razvoj, opremanje i modernizaciju u MORH-u Dražen Pečnik. Posebno zanimljiv bio je Pintarićev iskaz, koji je demantirao ranije Rončevićeve tvrdnje.

Podsjećamo, bivši ministar obrane kazao je da je svojim izborom kamiona štitio živote hrvatskih vojnika, jer nisu smjeli uzimati kamione lakše od pet tona. No, Pintarić tvrdi kako kamioni mogu biti teški između četiri i pet tona, ali je izuzetno bitno da imaju mogućnost korištenja goriva F-34 jer se tako smanjuju troškovi dopremanja, s obzirom na to da isto gorivo koriste helikopteri i tenkovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pintarić tvrdi da su MAN-ovi kamioni bolji izbor od Ivecovih, s obzirom na to da se radi o europskom proizvođaču koji kvalitetno opskrbljuje velik broj članica NATO saveza. Pečnik je, pak, u svom svjedočenju rekao kako je NATO postavio Glavnom stožeru generalne ciljeve što se tiče kompatibilnosti s gorivom F-34. "Ako nemate kamione koji idu na to gorivo, morate sami snositi troškove logistike", kaže Pečnik i prisjeća se primjera kad su u Afganistan išli starim kamionima koji nisu zadovoljavali NATO-ove standarde što se tiče goriva.

Rončevićev odvjetnik je Pečnika upitao ispunjavaju li i Ivecovi kamioni tražene standarde, a Pečnik je odgovorio da ne zna zato što "NATO propisuje sposobnost koje oružane snage moraju ostvariti, a ne tehničko-taktičke karakteristike vozila". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara