Svjedok C-47: Milošević naoružavao četničke odrede

SLOBODAN MILOŠEVIĆ naoružavao je četničke odrede koji su ratovali i činili zločine u Hrvatskoj i BiH, rekao je u srijedu zaštićeni svjedok C47, zapovjednik jednog od tih odreda, na suđenju bivšem predsjedniku SRJ pred ICTYem.

"Vi ste nas naoružavali, vi i jugoslavenska vojska", rekao je svjedok C-47 odgovarajući na pitanja Miloševića, koji se pred Haškim sudom (ICTY) brani sam.

On je rekao da je postrojba Srpskog četničkog pokreta iz Subotice, kojom je zapovijedao, prije odlaska na ratišta u Hrvatskoj i BiH dobijala odore i oružje u vojnoj bazi Bubanj Potok, kraj Beograda.

Miloševićevo citiranje zapovjedi JNA iz 1991. o uklanjanju dobrovoljačkih postrojbi iz zona ratnih djelovanja u Hrvatskoj, zbog zločina i pljački koje su činili, C-47 je opovrgno riječima da "ni jedna dobrovoljačka jedninica nije vraćena, da su svi nosili svoje oznake i da je sve što je opljačkano prevoženo u Srbiju".

Također je naglasio da su sve četničke snage na ratištu bile pod zapovjedništvom JNA i, kasnije, Vojske Jugoslavije. Svjedok je potvrdio više dokumenata optužbe koji potvrđuju postojanje takve subordinacije, među kojima je i zapovjed o napadu na Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je nastojao diskreditirati svjedoka tvrdnjama da je bio sklon alkoholu i kriminalu, zbog čega je isključen iz Srpske radikalne stranke (SRS), te da je u glavnom ispitivanju lagao.

Njegovo svjedočenje o kampanji protjerivanja Hrvata i Mađara iz Vojvodine u kojoj su sudjelovali i Miloševićevi socijalisti (SPS), pobijao je imenima hrvatskih i mađarskih dužnosnika SPS-a, no svjedok je rekao da se radi o "nekoliko pojedinaca".

Na pokušaj Miloševića da sruši izjavu svjedoka kako su JNA i VJ bili agresori u Hrvatskoj i BiH, C-47 je odgovorio da "hrvatski civili i bosanski Muslimani nisu imali tenkove, topove i avione".

Svjedok C-47 također je govorio o angažiranju njegovih četnika u ratu u istočnoj Bosni 1993., zajedno s "crvenim beretkama" i specijalcima Vojske Jugoslavije.

Opisao je i kako je 1995. godine u Erdutu postao član Srpske dobrovoljačke garde, Željka Ražnatovića Arkana, dodajući da su pripadnici garde većinom bili "kriminalci i ubojice koji su pušteni iz zatvora ili su pobjegli u Erdut".

Njegovo svjedočenje u srijedu se većim dijelom odvijalo na zatvorenoj sjednici, unatoč protivljenju Miloševića, kojeg je sudac Richard May često opominjao zbog prepirke sa svjedokom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara