Svjedok Ćupina: Pušić "alfa i omega" za sve zarobljene u Mostaru

BERISLAV PUŠIĆ je 1993. u Mostaru bio nadležan za zarobljene muslimanske vojnike i civile i njega se tražilo kada se željelo nekoga osloboditi, rekao je u ponedjeljak svjedok optužbe Suad Ćupina u nastavku suđenja šestorici bivših čelnika Herceg Bosne pred Haškim sudom (ICTY).

"Berto (Pušićev nadimak) je bio alfa i omega za sve zarobljene vojnike i civile na području Mostara. On je zatvarao, puštao uzimao pare (...) kada se htjelo nečije puštanje i oslobađanje samo se tražio Berto Pušić", rekao je Ćupina tijekom ispitivanja tužitelja Kennetha Scotta.

Svjedok Ćupina je tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Mostaru bio predsjednik Komisije za razmjenu za zarobljenika 4. korpusa Armije BiH, dok se Pušić nalazio čelu Komisije za razmjenu HVO-a.

Tužitelj Scott je Ćupinu (54) predstavio kao vrlo kompetentnog svjedoka, autora knjige "Izdaja i obrana Hercegovine", koji zahvaljujući svom bogatom obrazovanju i društvenom angažmanu može dati značajan iskaz o ratnim zbivanjima u Mostaru 1993.

Branitelji "šestorice" uspješno su napali njegovu vjerodostojnost upozorivši da je svjedok zapovijedao mostarskim bataljunom ABiH i Vojnom policijom, te bio angažiran i obavještajnim i drugim vojnim aktivnostima bošnjačke strane u ratu s Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su također osporili vjerodostojnost nekih dokumenata koje je kao dokaze potvrđivao Ćupina, ukazujući na nepodudarnost datuma događaja o kojima govori svjedok i onih na dokumentima.

Ćupina je, među ostalim, svjedočio o odlukama hrvatskih općinskih vlasti u Mostaru s kraja 1992. po kojima sva vlast prelazi u ruke HVO-a, što je opisao kao "puč i uvođenje vojne hunte".

Kazao je također kako su zatočeni Bošnjaci u "konclogorima HVO-a maltretirani, ubijani, silovani i izgladnjivani", dok Vojna policija ABiH "nije imala zatvore, niti ih je željela".

Svjedok Ćupina u utorak nastavlja iskaz.

Bivši premijer HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Čorić, predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić i zapovjednici HVO-a, generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkih civila u 21 općini HR Herceg Bosne 1992-94. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara