Svjedok koji tvrdi da je čuo snimku ubojstva novinara: "Raskomadali su ga živog"

Svjedok koji tvrdi da je čuo snimku ubojstva novinara: "Raskomadali su ga živog"
Foto: EPA

JOŠ uvijek nepotvrđeno ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija trajalo je sedam minuta, piše portal Middle East Eye pozivajući se na izvor iz Turske koji je preslušao snimku ubojstva. Prema navodima tog izvora, Khashoggija su odvukli iz ureda konzula Saudijske Arabije u njegov kabinet koji se nalazi u susjednoj kući.

"Khashoggija nisu ni pokušali ispitati. Došli su ga ubiti", rekao je izvor.

>> Nestanak saudijskog novinara je svjetska priča tjedna. Izvukli smo najvažnije

Doktor ga je komadao slušajući glazbu na slušalicama

Khashoggi je vrištao boreći se za život, a prestao je vrištati tek kad mu je injekcijom ubrizgana nepoznata supstanca. Zatim ga je dr. Salah Muhamad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost, počeo komadati na stolu dok je Khashoggi još bio živ.

Prema svjedočanstvu izvora koji je čuo snimku ubojstva, Al-Tubaigy je prije početka komadanja tijela novinara u svoje uši stavio slušalice kako bi mogao slušati glazbu tijekom mučenja.

Drugi izvor rekao je da je Al-Tubaigy posjedovao pilu za kosti.

Odrubili su mu glavu

Turski dnevnik Yeni Safak objavio je da je Khashoggi mučen prije nego što mu je odrubljena glava. Objašnjavajući da je imao pristup zvučnoj snimci onoga što se odvijalo potom, Yeni Safak kaže da je Khashoggi mučen tijekom ispitivanja te da su mu prste odrezali saudijski agenti. Nakon toga mu je odrubljena glava, piše provladin dnevnik koji ne navodi kako je došao do snimke.

Prema Yeni Safaku, saudijski konzul Mohamad al-Otaibi čuje se na snimci kako kaže: "Učinite to vani, donijet ćete mi probleme."

Na to mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti."

Turske vlasti jučer su objavile kako imaju dokaze da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. AP se poziva na visoko rangirane turske policijske službenike koji su, kako pišu, pronašli "sigurne dokaze" tijekom pretresa konzulata, a koji upućuju na to da je novinar ubijen baš tamo.

Neki mediji, među kojima i The Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i videosnimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potom ubijen" unutar konzulata, a potom i raskomadan.

CNN je, pak, u večernjim satima po našem vremenu, pozivajući se na turske dužnosnike, objavio kako je novinar ubijen i raskomadan u veleposlanstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara