Svjedok pucnjave u El Pasu: "Većina nas je bila očajna"

Svjedok pucnjave u El Pasu: "Većina nas je bila očajna"
Foto: EPA

U PUCNJAVI u trgovačkom centru Walmart i oko obližnjeg Cielo Vista Malla u teksaškom gradu El Paso ubijeno je 20 ljudi, a 26 je ranjeno. Osumnjičeni ubojica je u pritvoru.

Policija je uputila hitan poziv darivateljima krvi zbog velikog broja ozljeda. Stanovnici El Pasa dobrovoljno daju krv za ranjene, dok policija i pripadnici vojnih snaga pokušavaju pomoći ljudima koji tragaju za svojima bližnjima.

"Trenutno je kaos"

"Trenutno je kaos", kazao je za Fox News vojni liječnik Austin Johnson koji dobrovoljno pomaže ranjenima u šoping centru.

Prema manifestu masovnog ubojice, koji se pojavio uoči napada, mnogi zaključuju da bi se moglo raditi o zločinu iz mržnje.

No, Emmerson Buie, nadležni agent FBI-ja koji vodi istragu, smatra da je potrebno još istražnog rada prije nego što bi se to moglo zaključiti, kako javlja CNN.

"Većina nas je bila očajna"

Brandon Chavez, zaposlenik centra, je ispričao što se događalo u trenutcima pucnjave.  

Rekao je kako je osoblje s kupcima dotrčalo u skladišni prostor kako bi se sakrili.

“Bilo je oko 20 djece i odraslih, plus zaposlenici. Krili smo se, posloženi kao sardine. Većina nas je bila očajna, neki su bili na telefonima. Djevojke su plakale, ljudi su pokušavali pričati jedni s drugima, jedna žena je držala djecu u rukama…”, otkrio je.

Prodavačica u Walmartu ispričala je za lokalni KTSM NBC da je radila na blagajnama za samostalno plaćanje kad su prasnuli pucnjevi. U prvom trenutku, kaže, mislila je da su pale kutije.

"Mislila sam da je to nešto poput kutija koje glasno padaju, dok se zvuk nije počeo primicati sve bliže i bliže. Tada sam pogledala kolegicu i gledale smo se u šoku. Uzela sam sve ljude koje sam mogla, čak sam pronašla djevojčicu koja se izgubila roditeljima, povela sam i nju", ispričala je prodavačica koja se predstavila samo imenom Leslie. 

"Čula sam pucnjeve, mislila sam da su to udarci"

Adriana Quezada (39) bila je u trgovini sa svoje dvoje djece kad je započela pucnjava. "Čula sam pucnjeve, ali mislila sam da su to udarci, kao na krovnoj konstrukciji", ispričala je.

Iz El Pasa je i Beto O'Rourke koji se nada nominaciji Demokratske stranke na predsjedničkim izborima. On je kazao novinarima da dio odgovornosti snosi retorika predsjednika Trumpa prema imigrantima iz Meksika koja "ne samo da vrijeđa osjećaje već vodi nasilju".

Demokratski kongresmen Joaquin Castro iz Teksasa osudio je Trumpovu retoriku da je pridonijela takvom nasilju i kazao da se jezik u napadačevom manifestu poklapa s Trumpovim opisom imigranata koje je nazvao invazijom.

Okrug El Paso ima više od 80 posto latino stanovnika, a deseci tisuća Meksikanaca legalno prelaze granicu svakoga dana da bi radili i kupovali u gradu El Pasu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara