Svjetska zdravstvena organizacija prekinula ispitivanja lijeka koji pije Trump

Svjetska zdravstvena organizacija prekinula ispitivanja lijeka koji pije Trump
Ilustracija: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) zaustavila je testiranja lijeka za malariju hidroksiklorokina kao moguće terapije za koronavirus zbog sigurnosnih razloga, javlja BBC.
Klinička ispitivanja u nekoliko zemalja zbog predostrožnosti su privremeno suspendirana, rekli su iz te organizacije. Ova odluka došla je nakon nedavne studije koja je pokazala da bi ovaj lijek mogao povećati rizik od smrti kod pacijenata s covidom-19.

Donald trump izjavio da pije hidroksiklorokin u preventivne svrhe 

Već ranije američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako uzima hidroksiklorokin u preventivne svrhe. A lijek je promovirao unatoč stručnim savjetima zdravstvenih dužnosnika da može uzrokovati srčane probleme. Podsjetimo, hidroksiklorokin je lijek za malariju i lupus koji Trump već dva mjeseca žustro promiče kao čudotvorni lijek za koronavirus - bilo sam ili u kombinaciji s azitromicinom, antibiotikom koji je izumila hrvatska tvrtka Pliva, a koji je kod nas na tržištu pod imenom Sumamed.

Studija pokazala da za pacijente s koronavirusom lijek uzimanje hidroksiklorokina može povećati smrtnost

Prošlog tjedna studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet pokazala je kako za pacijente koji imaju koronavirus nema koristi ako uzimaju hidroksiklorokin. Isto tako studija je pokazala da uzimanje ovog lijeka kod pacijenata koji imaju koronavirus može povećati smrtnost. Hidroksiklorokin se može uzimati za malariju te lupus i artritis.

Studija provedena na 96.000 pacijenata pokazala da je hidroksiklorokin štetan za pacijente s koronavirusom

Studija koju je objavio The Lancet obuhvatila je 96.000 pacijenata koji imaju koronavirus. A 15.000 od njih davali su hidroksiklorokin ili neku drugu vrstu klorokina u kombinaciji s antibiotikom ili same. Studija je pokazala da pacijenti koji su uzimali neku kombinaciju lijekova imaju veću vjerojatnost da će umrijeti u bolnici te razviti probleme sa srcem nego pacijenti koji nisu dobivali lijekove. Za pacijente koji su uzimali hidroksiklorokin smrtnost je bila 18 posto, za one koji su uzimali klorokin 16,4 posto, a za kontrolnu grupu kojoj nisu davali lijekove 9 posto. A oni kojima su uz hidroksiklorokin i klorokin davali i antibiotike smrtnost je bila još i veća. 

Istraživači su upozorili kako se hidroksiklorokin ne bi trebao uzimati samovoljno.

Svjetska zdravstvena organizacija izbacila hidroksiklorokin iz svojih kliničkih ispitivanja

Svjetska zdravstvena organizacija koja provodi nekoliko kliničkih ispitivanja različitih lijekova, već je ranije izrazila zabrinutost oko informacija da neki na svoju ruku uzimaju hidroksiklorokin. A jučer su objavili kako će hidroksiklorokin biti izbačen iz ovih ispitivanja zbog sigurnosnih razloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara