Svjetske agencije: Mesić - političar koji je Hrvatsku usmjerio prema Europskoj uniji

Svjetske agencije: Mesić - političar koji je Hrvatsku usmjerio prema Europskoj uniji

SVJETSKE agencije, koje cijeli dan opširno i intenzivno izvješćuju o hrvatskim predsjedničkim izborima, objavile su odmah nakon 19 sati rezultate izlaznih anketa prema kojima je Stjepan Mesić dobio drugi predsjednički mandat.

Agencije AFP, Reuters i dpa objavile su izlazne ankete koje su prenijele televizijske postaje, a prema kojima je Mesić dobio 70,85 posto glasova, a njegova protukandidatkinja Jadranka Kosor 29,15 posto,

Odziv glasača bio je malen, javlja agencija dpa koja se poziva na rezultate što je objavila Hrvatska televizija i piše kako je Mesić, osim stranaka lijevoga centra računao i na podršku nacionalnih manjina, Srba i Mađara iz Hrvatske.

Kosor je, piše Reuters, bivša radijska novinarka koju smatraju lojalnom stranačkom dužnosnicom kojoj nedostaje snažne političke osobnosti i karizme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali vladajući HDZ tek je nedavno prihvatio prozapadnu politiku nakon dugoga flerta s nacionalizmom, a Mesića i kod kuće i u inozemstvu smatraju jamstvom hrvatskoga europskog opredjeljenja, piše Reuters.

Zapadni diplomati, prema Reutersu, kažu kako izborni rezultati neće utjecati na približavanje Hrvatske Europskoj uniji jer su predsjedničke ovlasti ograničene na sudjelovanje u vanjskoj politici, obrani i radu obavještajnih služba.

No oni 70-godišnjega Mesića vide kao korisnu protutežu HDZ-u koji ima vladu i parlament i hvale ga zbog hrabrosti u osudi ratnih zločina koje su počinili Hrvati u Domovinskome ratu, javlja Reuters.

AFP o Mesiću piše kao o čovjeku koji je znatno pridonio izlasku Hrvatske iz međunarodne izolacije u kojem ga je držao autokratski, po mnogima "diktatorski" režim Franje Tuđmana.

Rezultate izlaznih anketa prenio je i CNN koji je Mesića opisao kao političara koji je Hrvatsku usmjerio prema Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara