Svjetske burze snažno porasle unatoč širenju koronavirusa

Svjetske burze snažno porasle unatoč širenju koronavirusa
Foto: EPA

NA AMERIČKIM i europskim burzama cijene dionica prošloga su tjedna snažno porasle i dosegnule najviše razine u povijesti, unatoč širenju koronavirusa u Kini i izvan nje.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3 posto, na 29.102 boda, dok je S&P 500 porastao 3,1 posto, na 3.327 bodova, a Nasdaq indeks 4 posto, na 9.520 bodova.

Za S&P 500 indeks to je najveći tjedni skok u posljednjih osam mjeseci, pri čemu je u četvrtak dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Očekuje se da posljedice koronavirusa neće biti tako velike

To se zahvaljuje nadi ulagača da gospodarske posljedice širenja koronavirusa u Kini i izvan nje neće biti tako velike kao što se strahovalo jer je Kina poduzela niz mjera, kako za zauzdavanje širenja virusa tako i za podršku gospodarstvu.

Kineska središnja banka smanjila je neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Uz to, kinesko ministarstvo financija objavilo je da će od 14. veljače prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da "unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine".

Carine na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi dolara, na koje je Kina početkom lanjskog rujna uvela više tarife, bit će snižene s 10 na 5 posto, odnosno s 5 na 2,5 posto.

Analitičari kažu da tržište računa i na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

„U fokusu ulagača i dalje su vijesti o koronavirusu, a one su posljednjih dana neutralne, što je za tržišta prihvatljivo”, kaže Jonathan Corpina, partner u tvrtki Meridian Equity Partners.

Povećan broj zaposlenih u SAD-u

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Među ostalim, u petak je objavljeno da je u SAD-u u siječnju broj zaposlenih povećan za 225.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ulagače su ohrabrila i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,3 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,5 posto, na 7.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,1 posto, na 13.513 bodova, a pariški CAC 3,8 posto, na 6.029 bodova.

Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica u četvrtak dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,7 posto, na 23.827 bodova.

Azijski ulagači oprezniji

I na većini ostalih azijskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no znatno sporije nego u SAD-u i Europi, dok su u Kini pale, što je posljedica strahovanja ulagača od posljedica širenja koronavirusa.

Broj umrlih od tog virusa u Kini porastao je na 811, pa je više nego udvostručen u tjedan dana, dok je broj zaraženih premašio 37.000.

Izvan Kine zabilježeno je oko 320 slučajeva zaraze tim virusom u 27 država i regija.

Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika. Tim više što je još puno nepoznanica o koronavirusu, uključujući stopu smrtnosti i načine širenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je da je prerano govoriti o vrhuncu koronavirusa.

Zatvorene tvornice, gradovi u karantenama

Kinesko je gospodarstvo, pak, pod pritiskom jer je niz gradova u karanteni, a brojni zrakoplovni letovi otkazani. Mnoge su tvornice zatvorene, a nabavni lanci prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više gospodarske štete nego što se očekivalo, unatoč brojnim gospodarskim poticajnim mjerama kineskih vlasti.

„Broj umrlih i zaraženih se ne usporava. Pomalo sam iznenađen što ulagači na američkim i europskim burzama zanemaruju te vijesti. Mislim da je reakcija u azijsko-pacifičkoj regiji mnogo razumnija. Tu je stvarna nesigurnost”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets Australia.

A koliki bi utjecaj na regionalna gospodarstva moglo imati širenje koronavirusa, pokazuje vijest da je najveća singapurska banka DBS smanjila procjenu rasta gospodarstva tog grada-države u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 0,9 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara