Svjetski dan migranata - Papa poziva na borbu protiv rasizma

Svjetski dan migranata - Papa poziva na borbu protiv rasizma
Papa Ivan Pavao II pozvao je u ponedjeljak roditelje i učitelje da se ´pozitivnim stajalištima utemeljenim na katoličkoj socijalnoj doktrini´ suprotstave rasizmu.

´Pripadnost katoličkoj zajednici ne određuje se nacionalnošću, društvenim ili etničkim podrijetlom, već vjerom u Isusa Krista i krštenjem u ime Svetog trojstva´, rekao je papa.

Papa, koji je u nedjelju primio izalanstvo filipinskih imigranata koji žive u Italiji, podsjetio je na sudbinu najranjivijih od svih pridošlica: ´neregistriranih migranata, izbjeglica, azilanata, raseljenih osoba i žrtava - uglavnom žena i djece - šverca ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obilježavajući Svjetski dan migranata, predsjednik Papinskog vijeća za migrante, kardinal Stephen Fumio Hamao, prenio je papinu poruku da se od 11. rujna prošle godine, ´politička klima prema migrantima i izbjeglicama pogoršala´.

´Zbog straha od terorizma nakon 11. rujna 2001 godine, vlade su počele uvoditi strože zakone za održavanje reda i mira. Uspostavljene su strože kontrole i restriktivne odredbe za dobivanje azila, institucije s velikom tradicijom u međunarodnom zakonodavstvu´, ističe se u papinoj poruci.

Trenutačno u svijetu izvan svoje domovine živi oko 190 milijuna ljudi, a oko 50 milijuna ljudi je raseljeno unutar vlastite zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara