Svjetski dan protiv BP-a: Prosvjedi u 50 gradova zbog katastrofe u Meksičkom zaljevu

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

ZAŠTITARI prirode danas planiraju širom svijeta održati prosvjede protiv British Petroleuma, nakon što su naftnu kompaniju posljednjih dana napadali političari i stanovnici upropaštenog Meksičkog zaljeva.

"Svjetski dan protiv British Petroleuma" trebao bi biti obilježen prosvjedima u više od 50 svjetskih gradova na pet kontinenata, piše CNN. Na Facebook stranicama grupe koja organizira prosvjede inicijali BP-a su prevedeni kao "Britanski Predator" te se dodaje kako treba jasno reći British Petroleumu da nismo zadovoljni zbog onoga što puštaju u ocean.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelosi i Cameron napali BP

Protesti dolaze nakon što su političari i stanovnici Meksičkog zaljeva jučer napali britansku kompaniju. Predsjednica zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi napala je BP zato što su lagali o količini nafte koja istječe u Meksički zaljev, a to su dokazali stručnjaci koji su utvrdili da iz bušotine dnevno curio oko 40 tisuća barela dnevno. BP je ranije tvrdio kako je ta količina i duplo manje.

Jučer je britanski premijer David Cameron razgovarao sa glavnim direktorom BP-a Carl-Henricom Svanbergom koje je objasnio da je frustriran i zabrinut zbog štete u okolišu koju je prouzročilo istjecanje nafte. No, dodao je i kako smatra da je BP ekonomski važna kompanija za Veliku Britaniju, SAD i druge zemlje. Svanberg tvrdi kako će BP nastaviti činiti sve da bi zaustavila istjecanje nafte i platila štetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara