Svjetski mediji: Hrvatski učitelji u generalnom štrajku za veće plaće

Svjetski mediji: Hrvatski učitelji u generalnom štrajku za veće plaće
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SVJETSKI mediji, među kojima i ugledni The New York Times, The Washington Post, Reuters te američki ABC News i Yahoo News, prenose vijest agencije Associated Press o štrajku prosvjetara u Hrvatskoj.

"Hrvatski učitelji proširili štrajk, traže veće plaće", naslov je članka koji je objavila agencija AP. U tekstu se napominje kako štrajk traje već mjesec dana, ali da se do sada radilo o cirkularnom štrajku. Napominje se kako su sindikati jučer pokrenuli štrajk diljem zemlje i planiraju prosvjede na ulicama.

AP spominje i izjavu Branimira Mihalinca, koji tvrdi da se štrajku priključilo više od 90 posto učitelja i drugih zaposlenih u prosvjeti, te dodaje kako Mihalinec štrajk naziva "borbom za dostojanstvo".

"Hrvatski učitelji tvrde da su njihove plaće mnogo manje od plaća drugih javnih i državnih dužnosnika", navodi AP, koji se u tekstu osvrće i na stanje u hrvatskom gospodarstvu.

"Hrvatska ekonomija teško je pogođena tijekom ratova koji su bili rezultat raspada bivše Jugoslavije. Iako se pridružila Europskoj uniji 2013. godine, Hrvatska se još uvijek muči i ne može dostići ostatak Zapadne Europe", stoji u tekstu AP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara