Svjetski političari jednoglasni: Poginuo je veliki patriot i demokrat

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

ŽALOST nad tragedijom koja je pogodila Poljsku u kojoj je poginuo njihov predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i veći broj poljskih političara, izrazili su i svjetski političari.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je izrazio sućut zbog nesreće koja se dogodila. Sućut su Varšavi poslali i predstavnici Europske unije, SAD-a te brojni europski vođe.

"Za pokojnim predsjednikom ne žaluje samo Poljska, već i cijela Europa", zapisao je predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso. "Predsjednika Kaczynskoga sam poštovao kao odlučnoga poljskog patriota, ali koji je istovremeno bio predan Uniji i vrednotama slobode i solidarnosti", objasnio je Barroso.

"Nepojmljiv gubitak za Europu"

"Ovo je nepojmljiv gubitak za Europu", rekao je predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek te dodao kako se u Europi nikada nije dogodila slična nesreća u kojoj je stradao tako velik broj demokratski izabranih predstavnika neke zemlje.

Visoka predstavnica za vanjske poslove EU-a Catherine Ashton je telefonski razgovarala s poljskim ministrom vanjskih poslova Radoslawom Sikorskim s kojim je dogovorila njen posjet toj zemlji početkom sljedećeg tjedna.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u brzojavu sućuti Kaczynskoga opisao kao "neumornoga borca za svoje ideje kojega je vodio gorući patriotizam te koji je i svoj život posvetio domovini".

"Strašna nesreća za Poljsku"

Britanski premijer Gordon Brown je naglasio da će mu poljski premijer ostati u sjećanju kao "jedan od odlučujućih sudionika poljske suvremene političke povijesti" te kao "strastven patriot i demokrat".

"Duboko potreseni" su i njemačka kancelarka Angela Merkel, slovački predsjednik Ivan Gašparovič, češki predsjednik Vaclav Klaus te brojni drugi državnici, među kojima su i generalni tajnici NATO saveza i Ujedinjenih naroda, Anders Fogh Rasmussen i Ban Ki Moon.

"Srca u Americi su danas teška"

Iz američkoga State Departmenta je objavljeno da je nesreća "strašna tragedija za Poljsku." Bijela kuća je u povodu tragedije koju je doživio poljski vrh objavila izjavu za javnost te sućut obiteljima stradalih. "Izrazio sam najdublje suosjećanje poljskome premijeru Tusku, ali i cijelome poljskom narodu. Naše molitve su uz obitelj Kaczynski te uz sve članove obitelji stradalih u nesreći. Današnji gubitak je strašan za Poljsku, ali i za cijelu Europu i SAD. Srca u Americi su teška danas", objavio je u svojoj izjavi Barack Obama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara