Svjetski rekord: 48 minuta za izračunavanje 13. korijena 200-znamenkastog broja

Francuski student informatike Alexis Lemaire postavio je u srijedu novi svjetski rekord u mentalnom računanju domislivši se u manje od 50 minuta trinaestog korijena 200znamenkastog broja, saznaje se iz časopisa Znanost i budućnost. L

U organizaciji mjesečnika, to natjecanje u "mentalnom računanju, najtežem na svijetu", odvijalo se pred dva službena svjedoka: sudskog poslužitelja i matematičara i popularizatora Jean-Paula Delayea.

200-znamenkasti broj, kazao je Jean-Paul Delaye, odabran je slučajno. Nakon 48 minuta i 51 sekundu, u 742. pokušaju, Alexis Lemaire oglasio je na kompjutoru očekivani rezultat, 16-znamenkasti broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lemaire, koji priprema magisterij na Sveučilištu u Reimsu, 17. prosinca već je postavio svjetski rekord u mentalnom računanju domislivši se u 3,625 sekundi trinaestog korijena 100-znamenkastog broja. Time je srušen rekord 38-godišnjeg Nijemca Gerta Mittringa koji je 23. studenoga 2004. izračunao taj broj u 11,80 sekundi.

"Znanost mentalnog računanja, smatra Alexis Lemaire, nije zapravo razvijana, i ima još puno toga za otkriti" u tom području. Za računanje sa 16 znamenki ima 400 milijardi mogućnosti, ističe on.

(Hina) xbnš ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara