švob: predlažemo promjenu pravnoga okvira međunarodne znanstvene suradnje

Ministarstvo znanosti i tehnologije predlaže promjenu pravnoga okvira međunarodne znanstvene suradnje i potpisivanje ugovora za konkretne projekte s konkretnim ustanovama, a ne kao do sada potpisivanje općih međudržavnih ugovora.

Promjena pravnoga okvira jedan je od elemenata za restrukturiranje međunarodne suradnje za koju se zauzima mjerodavno ministarstvo. Kako je u razgovoru za Hinu istaknula pomoćnica ministra znanosti i tehnologije za međunarodnu suradnju Nada Švob-Đokić, praksa je pokazala da se takvi opći međudržavni sporazumi slabo provode i ne služe stvarnu poticanju i produbljivanju znanstvene suradnje.

Prijedlog za tu promjenu, podsjetila je, Ministarstvo znanosti i tehnologije dostavilo je Ministarstvu vanjskih poslova još u studenome prošle godine, ali do sada još nije razmatran.

Kad je pak riječ o ostalim elementima predložena preustroja međunarodne znanstvene suradnje, Švob-Đokić objasnila je da je riječ i o promjeni načina financiranja tako da se povećaju ulaganja u kvalitetne projekte i programe te o sufinanciranju priprema za uključivanje u velike programe, kao što je 6. okvirni program (FP6) Europske unije.

Osim toga, dodala je, predlaže se i stimuliranje natjecanja za znanstvene projekte u suradnji s prepoznatljivim partnerima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i EU, potpora prijelazu s bilateralnih na multilateralne globalne projekte te potpora akademskoj razmjeni koja odgovara visokim kriterijima međunarodne suradnje.

Glede suradnje sa SAD-om pomoćnica ministra istaknula je da je ta suradnja za Hrvatsku vrlo bitna, što se očituje i u tomu što, komparativno gledajući, ali naravno ne i u apsolutnim iznosima, u tu suradnju mnogo ulaže. Trenutačno je ta suradnja za nas posebice zanimljiva jer se, rekla je, prelazi iz sustava pomoći u sustav kompetitivne znanstvene suradnje. Odnosno, dodala je, sada prestaje funkcionirati tzv. Zajednički fond (negdašnji "žitni" fond), koji je iz političkih razloga osnovao State Department radi znanstvene tehničke suradnje zemalja bivše Jugoslavije i SAD-a. Iz Fonda, za koji su novac izdvajali State Department i hrvatsko Ministarstvo znanosti i tehnologije, do 1988. financirani su hrvatsko-američki projekti, a više ne možemo računati na takav način financiranja, što je dobro jer je za današnje prilike potpuno zastario, istaknula je pomoćnica ministra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska znanstvena zajednica sada se može svojim znanstvenim projektima i programima može natjecati kod američkih specijaliziranih agencija, posebice kod Državne znanstvene zaklade (National Science Foundation).

To je, smatra Švob-Đokić, vrlo važno i za to se treba dobro pripremiti - najprije treba naći dobra američkog partnera koji je ne samo znanstveno kvalificiran i zanimljiv nego je kadar ponuditi i dobar međunarodni projekt.

Kad se to pak promotri u cjelini, pomoćnica ministra znanosti za međunarodnu suradnju smatra da nam se otvara to globalno tržište koje zapravo velikim dijelom potiču i organiziraju američke znanstvene ustanove i znanstvenici.

To je i prilika, rekla je, da Hrvatska pokaže koji su joj interesi i na kojim bismo znanstvenim područjima htjeli raditi jer možemo surađivati s najuglednijim američkim partnerima. Što ćemo od toga i iskoristiti, zaključila je dr. Švob-Đokić, sada potpuno ovisi o nama, odnosno o volji i spremnosti naše znanstvene zajednice da ulaže u pripremu dobrih projekata i programa koje će ponuditi zahtjevnomu američkom znanstvenom tržištu.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara